Ce s-a întâmplat azi, 25 iulie?

25.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 iulie?

Pe data de 25 iulie, în țara noastră este celebrată Ziua radiolocației. În felul acesta este marcat debutul existenței radiolocației ca armă distinctă în cadrul Armatei române, începând cu 1955. Această dată reprezintă cea de-a 206-a zi a calendarului gregorian și a 207-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 25 iulie

306 – La această dată Constantin cel Mare a fost desemnat împărat roman de către armata sa, după moartea lui Constantius Chlorus. După 9 ani, în aceeași zi, a fost inaugurat Arcul lui Constantin, situat în apropiere de Colosseum în Roma. Edificiul a fost ridicat pentru a comemora victoria împăratului asupra lui Maxentius.

1603 – A fost un moment istoric pentru Marea Britanie, fiindcă Iacob al VI-lea al Scoției a devenit și rege al Angliei (Iacob I al Angliei). În felul acesta a fost deschisă calea către uniunea politică dintre cele două țări, care va avea loc în 1707.

1799 – În acest an, Napoleon I al Franței  a învins, la Abu Qir în Egipt, armata de 10.000 de turci a lui Mustafa Pașa.

1837 – A fost demonstrat pentru prima dată în istorie, de către britanicii William Fothergill Cooke și Charles Wheatstone, funcționarea telegrafului electric. În felul acesta a fost folosit un fir de telegraf care trecea de-a lungul liniei de cale ferată Euston – Camden Town.

1909 – A fost traversat pentru prima dată cu avionul canalul Mânecii. Călătoria a durat 37 de minute și l-a avut în prim plan pe francezul Louis Blériot.

1917 – Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută în istorie și sub numele de Mata Hari, a fost găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei,  în timpul Primului Război Mondial. Aceasta a fost condamnată la moarte, fiind executată pe data de 15 octombrie 1917, în Franța.

1943 – Regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, l-a destituit din funcția de premier pe Benito Mussolini.

1946 – Statele Unite ale Americii au testat prima bombă atomică subacvatică în Oceanul Pacific.

1976 – A fost un moment incredibil pentru astronomie, după ce sonda spațiala NASA Viking 1 a realizat o fotografie cu o formațiune de rocă pe planeta Marte. Până aici nimic special, însă roca se aseamănă cu o față umană.

1978 – Medicina a cunoscut un moment important, în această zi, deoarece, în Anglia, s-a născut primul copil conceput prin fecundare artificială. Este vorba despre o fetiță pe nume Louise Brown. Procedura a fost efectuată de profesorii Roger Edwards și Patrick Steptoe.

1984 – La această dată Svetlana Savitskaya a ajuns în Cosmos, devenind prima femeie din istorie care reușește acest lucru.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot