Ce s-a întâmplat azi, 25 martie?
Data de 25 martie reprezintă cea de-a 84-a zi a calendarului gregorian. Astăzi se sărbătorește în calendarul creștin-ortodox Buna Vestire, adică momentul în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus Hristos. Totodată, în România, sunt celebrate Ziua Poliției Române și Ziua Națională a Pădurilor.
Evenimente istorice 25 martie
101 – La această dată a început primul război daco-roman. Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduși de regele Decebal.
1245 – Existența românilor în spațiul danubiano-pontic a fost atestată pentru prima dată într-o scrisoare a papei Inocențiu al IV-lea (1234-1254).
1655 – Fizicianul olandez Christian Huygens a descoperit pentru prima dată Titan, cea mai mare Lună a lui Saturn.
1807 – Anglia a pus capăt definitiv comerțului cu sclavi.
1821 – Grecia și-a declarat independența față de Imperiul Otoman.
1882 – La această dată Biserica Ortodoxă Română a obținut independența față de Patriarhia de la Constantinopol.
1924 – La această dată Grecia a devenit republică, iar în țară a fost sărbătoare națională.
1942 – S-a născut Ana Blandiana. Aceasta este o scriitoare celebră în țara noastră, publicând nu mai puțin de 26 de cărți în limba română. Începând cu anul 2016, Ana este membru corespondent al Academiei Române.
1942 – S-a născut Aretha Franklin. Aceasta a fost considerată, pe bună dreptate, de specialiștii în domeniul muzical drept „Regină a muzicii soul”. Aretha a murit pe 16 august 2018, la vârsta de 76 de ani.
1947 – S-a născut sir Elton John. Acesta este cântăreț, compozitor, cantautor și pianist englez. Muzica sa este ascultată și fredonată de milioane de oameni în întreaga lume.
1949 – A luat naștere Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societății Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici.
1957 – La această dată a fost semnat Tratatul de la Roma, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, în felul acesta punându-se bazele Comunității Economice Europene, CEE, devenită ulterior Uniunea Europeană de la 1 noiembrie 1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht.
1998 – Comisia Europeană a recomandat adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 țări din Uniunea Europeană.
2002– A avut loc, la București, summitul Grupului de la Vilnius (Primăvara noilor aliați) ce a adus în discuție extinderea Alianței către estul Europei și aderarea statelor candidate la NATO. Totodată, s-a conștientizat importanța strategică pe care o are zona Mării Negre.
Foto: Wikipedia.org