Ce s-a întâmplat azi, 26 septembrie?

26.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 septembrie?

Pe data de 26 septembrie sunt celebrate Ziua Europeană a Limbilor, Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare⁠ și Ziua Națională a Contracepției. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 269-a zi a calendarului gregorian și a 270-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 26 septembrie

1387 – În această zi, Petru I Mușat, domnul Moldovei, a recunoscut suzeranitate poloneză, în schimbul protecției și integrității teritoriale.

1687 – Trupele venețiene au distrus cu bombe, parțial, Partenonul (templul dedicat zeiței Athena Parthenos) din Atena, în timpul Asediului Acropolei. Locația era folosită ca depozit de praf de pușcă de către armata otomană.

1815 – A avut loc un eveniment cu multiple semnificații istorice, fiindcă a fost semnat, la Paris, actul de constituire a „Sfintei Alianțe”. Acordul a fost semnat de Alexandru I, țarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), și Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-1840).

1874 – A avut loc în România, la București, prima competiție internațională din istoria țării noastre. Este vorba despre un concurs de tir (tragere la semn).

1905 – Albert Einstein a prezentat oamenilor teoria relativității restrânse, odată cu publicarea lucrării „Despre electrodinamica corpurilor în mișcare”.

1960 – În această zi a avut loc prima dezbatere televizată, între doi candidați la președinția SUA. La Chicago, Illinois, înaintea alegerilor prezidențiale, s-au întâlnit față în față Richard Nixon și John F. Kennedy.

1969 – A fost lansat ultimul album, intitulat „Abbey Road”, al formației Beatles.

1973Avionul Concorde a efectuat prima traversare continuă a Oceanului Atlantic într-un timp record.

1991 – A avut loc a patra Mineriadă, când minerii revin în Piața Victoriei. Au loc negocieri cu ușile închise, între reprezentanții minerilor și cei ai conducerii țării. Se obține demisia Guvernului Roman, anunțată la orele 12:30, din balconul Palatului Victoria. Seara, minerii încearcă să patrundă în Televiziunea Română. Au loc scene de violență și de vandalism, Wikipedia.org.

1996 – A murit Nicu Ceaușescu, la vârsta de 45 de ani. Acesta a fost al treilea copil al lui Nicolae Ceaușescu și Elenei Ceaușescu. Nicu a fost numit în funcția de prim-secretar al organizației PCR Sibiu către sfârșitul regimului comunist, fiind văzut ca un potențial succesor în funcție al tatălui său.

2016 – A murit Ioan Gyuri Pascu. Acesta a fost în decursul vieții muzician și actor, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot