Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

28.05.2023
Ce s-a întâmplat azi, 28 mai?

Lumea a fost martoră la multe evenimente istorice, de-a lungul timpului, în data de 28 mai. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, Sf. Mc. Eladie și Eliconida. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 148-a zi a calendarului gregorian și ziua a 149-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 28 mai

1812 – A fost semnat Tratatul de la București care a încheiat Războiul Ruso-Turc (1806–1812). Drept urmare teritoriul Rusiei a crescut, fiindcă Principatul Moldovei a pierdut Basarabia.

1864 – A murit Simion Bărnuțiu. Acesta a fost profesor universitar și un important om politic din acele vremuri. Simion Bărnuțiu a fost unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania.

1918 – Spre finalul Primului Război Mondial, Republica Democratică Azerbaidjan și Republica Democrată Armeană și-au declarat independența.

1937 – A luat naștere compania germană de automobile Volkswagen.

1940 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Belgia a capitulat în fața armatei naziste.

1948 – Întreaga familie regală a României, în frunte cu regele Mihai I, a rămas fără cetățenia română, în urma unui decret al guvernului Petru Groza.

1963 – A decedat Ion Agârbiceanu, la vârsta de 80 de ani. El a fost scriitor, ziarist, politician și academician.

1968 – În această dată fost rejudecat „Procesul Pătrășcanu”. Lucrețiu Pătrășcanu a fost unul dintre comuniștii care s-au opus alianței României cu Germania nazistă. Drept urmare el a fost condamnat la închisoare. După venirea la putere a comuniștilor, Tribunalul Suprem i-a achitat pe toți membrii „lotului Pătrășcanu”, iar Lucrețiu a fost declarat erou național.

1985 – A murit Șerban Țițeica, la vârsta de 77 de ani. Acesta este considerat drept fondatorul școlii române de fizică cuantică. Țițeica a fost unul dintre cei mai importanți fizicieni români din istorie, devenind membru titular al Academiei Române (1955).

1995 – În această zi, orașul rus Neftegorsk a fost zguduit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter. Potrivit datelor oficiale, au fost peste 2.000 victime.

1999 – La Milano, în Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină a fost expusă publicului din nou. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și pot sta doar pentru 15 minute, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot