Ce s-a întâmplat azi, 28 noiembrie?

28.11.2022
Ce s-a întâmplat azi, 28 noiembrie?

În data de 28 noiembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh. Această dată reprezintă cea de-a 332-a zi a calendarului gregorian și a 333-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 28 noiembrie

1520 – În această zi, exploratorul Ferdinand Magellan a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care ulterior a primit numele său.

1877 – A avut loc Căderea Plevnei. Generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce. Drept urmare, un an mai târziu România își obține independența față de Imperiul Otoman.

1918 – Consiliul General al Bucovinei a decis în unanimitate unirea necondiționată cu Regatul României.

1919 – Țara noastră a semnat, în această zi, în Statele Unite ale Americii, la Washington o serie de acorduri internaționale. Acestea prevedeau stabilirea zilei de lucru de 8 ore și a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale. Totodată, era reglementată vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, dar și lucrul de noapte al femeilor și copiilor, precum și munca femeilor înainte și după naștere.

1949 – S-a născut Corneliu Vadim Tudor. Acesta a fost scriitor și politician român. El a fondat Partidul România Mare (PRM). Corneliu Vadim Tudoa decedat în data de 14 septembrie 2015, la vârsta de 65 de ani.

1973 – A murit Martha Bibescu. Aceasta a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză. Martha Bibescu a fost una dintre primele femei-mason ale României.

1982 – A decedat, la vârsta de 86 de ani, regina mamă Elena a României. Aceasta a fost soția lui Carol al II-lea și mama regelui Mihai I.

1989 – A murit Arsenie Boca, la vârsta de 79 de ani. Acesta este considerat un Sfânt de credincioși creștini din țara noastră, cu toate că Biserica Ortodoxă Română nu l-a canonizat.

1994 – Norvegienii au decis prin referendum respingerea aderării la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, între Norvegia și UE există un acord de liberă circulație.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot