În data de 29 ianuarie, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorită Aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mc. Ignatie Teoforul. Totodată, astăzi este celebrată Ziua invenției automobilului. De-a lungul timpului în această zi au avut loc mai multe evenimente istorice care au marcat existența oamenilor.
1616 – În această zi, navigatorul olandez Willem Cornelis Schouten a devenit prima persoană care a ocolit Capul Horn. Acesta se afla în căutarea unui nou drum spre Oceanul Pacific.
1814 – A avut loc Bătălia de la Brienne, iar Franța a învins Rusia și Prusia.
1860 – S-a născut Anton Pavlovici Cehov. Acesta a fost un celebru dramaturg rus. Piesele sale sunt jucate la teatru și în România, fiind apreciate pretutindeni. Cehov a decedat în data de 15 iulie 1904, la doar 44 de ani.
1886 – Germanul Karl Friederich Benz a scris istorie în lumea automobilului, fiindcă a brevetat prima mașină alimentată cu benzină.
1891 – Liliuokalani a devenit, în această zi, regină a Hawaii. Aceasta a fost ultimul monarh al statului Hawaii.
1896 – A avut loc o descoperire importantă în domeniul medical, doctorul Emile Grubbe a folosit pentru prima dată în istorie radiațiile pentru a tratata cancerul de sân al unei paciente, pe nume Rose Lee, din Chicago, Statele Unite ale Americii.
1947 – A fost un moment istoric pentru țara noastră, fiindcă URSS a semnat Tratatul de pace cu România.
1949 – Israelul a fost recunoscut ca stat pentru prima dată Marea Britanie, în această zi.
1950 – În Africa de Sud, la Johannesburg, au avut loc primele tulburări provocate de politica rasială a statului african.
1954 – S-a născut Oprah Gail Winfrey. Aceasta este una dintre cele mai celebre realizatoare de emisiuni de televiziune din Statele Unite ale Americii.
1981 – A avut loc un eveniment important pentru tara noastră, fiindcă s-a dat în exploatare cel mai mare pod de pe Siret, în zona hidrocentralei Galbeni.
1998 – În această dată Canada, Japonia, Rusia, SUA și statele membre ale Agenției Spațiale Europene au semnat acordul pentru construcția Stației Spațiale Internaționale.
Foto: Wikipedia.org