Pe data de 3 octombrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Dionisie Areopagitul și Sfântul mucenic Teoctist. Această dată reprezintă cea de-a 276-a zi a calendarului gregorian și a 277-a zi în anii bisecți.
1739 – A fost încheiat Tratatul de la Nissa între Imperiul Otoman și Rusia, în urma căruia s-a terminat războiul ruso-turc care a ținut din 1736–1739.
1778 – Exploratorul englez James Cook a ajuns pentru prima dată în Alaska.
1789 – Una dintre cele mai cunoscute sărbători din Statele Unite ale Americii, Thanksgiving Day, a fost celebrată pentru prima dată, în acel an. Președintele George Washington a venit cu această propunere.
1863 – Toți americani au avut un motiv de bucurie, când, în această zi, președintele Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie drept Thanksgiving Day („Ziua Recunoștinței”).
1929 – A fost un moment important pentru europenii, fiindcă „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor” și-a schimbă numele în „Regatul Iugoslaviei”.
1932 – La această dată Irakul și-a câștigat independența față de Marea Britanie.
1935 – Italia a început, la această dată, o campanie agresivă împotriva statului african Etiopia.
1942 – În această zi a fost testată cu succes racheta germană A4-/V-2, prima rachetă balistică din lume și primul obiect care a făcut un zbor suborbital.
1945 – Această zi a avut o însemnătate aparte pentru muncitori din întreaga lume, fiindcă a fost înființată Federația Sindicală Mondială – FSM.
1952 – Marea Britanie a devenit a treia putere nucleară a lumii, după ce a testat cu succes o bombă atomică.
1960 – Statul african Niger și-a câștigat independența față de Franța, în această zi.
1990 – A fost o zi istorică pentru omenire în general și pentru Germania în special, fiindcă a avut loc reunificarea Germaniei. Practic Germania de Est a aderat la Germania de Vest, iar ziua de 3 octombrie a înlocuit ziua de 17 iunie ca zi de sărbătoare națională a Germaniei.
2005 – Pasionații de astronomie s-au putut bucura de o eclipsă inelară parțială de Soare.
Foto: Wikipedia.org