Ce s-a întâmplat azi, 3 septembrie?

03.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 3 septembrie?

Ziua de 3 septembrie, a 246-a zi în calendarul gregorian și a 247-a în anii bisecți, a consemnat evenimente ce au marcat istoria omenirii.

În această zi, în anul 1940, Winston Churchill declara în Camera Comunelor următoarele: „Camera a aflat desigur că România a suferit de curând o gravă mutilare teritorială… Dar noi nu avem deloc intenţia de a recunoaşte schimbările teritoriale care se vor face în timpul războiului în afara cazului că ele ar fi urmarea unui acord prin bună înţelegere între părţile interesate”.

Primul ministru al Marii Britanii refuza, de fapt, să recunoască pierderile teritoriale suferite de România.

Ce s-a întâmplat azi, 3 septembrie?

1469 Este sfințită Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ștefan cel Mare potrivit vechilor cronici moldovenești.

1878 Nava britanică de pasageri „SS Princess Alice” se scufundă în urma unei coliziuni, pe râul Tamisa, cu carbonierul Bywell Castle, tragedie soldată cu 640 de morți. Rămâne cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti pe Tamisa.

1939 Al Doilea Război Mondial – Marea Britanie declară război Germaniei. La ora 17:00 în aceeaşi zi, Franţa declară şi ea război Germaniei.

1941 Hitleriştii folosesc la lagărul de exterminare Auschwitz pentru prima dată gazul „Zyklon B” pentru uciderea deţinuţilor.

1948 Este inaugurat stadionul „Republicii” din București, cea mai modernă şi mai bine utilată arenă din ţară la acea dată.

1950 Se stinge din viață Traian Vuia, inventator, constructor de avioane şi motoare, membru de onoare al Academiei Române. A fost primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, având capacităţi proprii de decolare şi propulsare (n.17.08.1872).

1976 Sonda cosmică americană „Viking 2” atinge solul planetei Marte; experienţele realizate cu ajutorul celor două staţii – Viking 1 şi Viking 2 – ce au făcut parte din proiectul american „Viking” şi au avut ca scop explorarea Planetei Marte, au condus la concluzia că nu există compuşi organici pe „Planeta Roşie”.

 

1991 Printr-o declaraţie a Parlamentului, România devine primul stat care recunoaște independenţa Republicii Moldova.

1998 Guvernul României adoptă hotărârea prin care ia fiinţă Institutul Limbii Române, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale. Instituția va promova cunoaşterea limbii române şi va sprijini persoanele care o învaţă.

2008 Este inaugurat la Pitești primul planetariu digital din țară și cel de-al treilea din lume. Acesta se află într-o clădire a Muzeului Judeţean Argeş şi poate găzdui circa 40 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot