Ce s-a întâmplat azi, 30 septembrie?

30.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 30 septembrie?

Ziua de 30 septembrie este cea de-a 273-a zi a calendarului gregorian și a 274-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 92 de zile.

Într-o zi de 30 septembrie, în anul 1888, numărul victimelor lui Jack Spintecătorul ajunge la patru, după ce criminalul în serie anonim ucide  alte două femei: Elizabeth Stride și Catherine Eddowes.

Jack Spintecătorul era un pseudonim dat unui criminal în serie anonim (sau criminali anonimi), activ în jurul regiunii Whitechapel și în districtele adiacente orașului Londra în toamna anului 1888. Victimele erau alese din rândul femeilor care munceau ca prostituate.

Numele a fost preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul.

Identitatea criminalului avea să fie descoperită 126 de ani mai târziu în persoana imigrantului polonez Aaron Kosminski, unul dintre cei șase suspecți care au fost anchetați la momentul comiterii crimelor.

Ce s-a întâmplat azi, 30 septembrie?

1496 Domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare, termină zidirea Bisericii Sfântul Nicolae din Botoşani, reprezentativ monument de arhitectură medievală.

1825 În Bucureşti se încheie pavarea Podului Târgului de Afară (Calea Moşilor), lucrările de pavare a străzilor Capitalei începute cu un an înainte.

1846 Are loc prima extracţie de dinţi fără durere, sub narcotic (eter). Intervenția a fost efectuată de William Thomas Green Morton, iar pacient a fost Eben Frost (foto).

1955 Se stinge din viață în urma unui accident de maşină, la doar 24 de ani, actorul James Dean, sex-simbol al anilor ’50. „Rebel fără cauză”, „La est de Eden” au fost doar două dintre cele opt filme în care a jucat în scurta sa carieră cinematografică; (n. 8 februarie 1931).

1964 Îşi începe activitatea Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – OECD (creată la 4.12.1960). România îşi face cunoscută intenţia de a cere admiterea în OECD abia la 6 mai 1996.

1985 Se stinge din viaţă seismologul american Charles Francis Richter, iniţiatorul scării de magnitudine care îi poartă numele. Până la dezvoltarea scării de magnitudine momentană, în 1979, aceasta a cuantificat dimensiunea cutremurelor; (n. 1900).

2001 Este inaugurat, la Viena, oraşul-satelit „Gasometer City” (n.n. – Oraşul Gazometru, foto), complex alcătuit din patru turnuri din cărămidă roşie de mari dimensiuni, construite cu peste o sută de ani în urmă pentru a păstra gazul folosit de oraş la iluminat şi încălzit..

2004 Este redeschis „Cabaret Voltaire”, nume cu rezonanţă culturală, locul în care, la 5 februarie 1916, a fost iniţiat dadaismul – cea mai puternică mişcare avangardistă europeană – printre alţii de către artiştii români Tristan Tzara şi Marcel Iancu.

2007 Daniel Ilie Ciobotea a fost întronizat arhiepiscop al Bucureștilor și ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române de către Colegiul Electoral Bisericesc.

2009 Se produce un puternic cutremur de pământ în insula Sumatra din Oceanul Indian, aparținând Indoneziei, în urma căruia își pierd viața 1.115 persoane.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot