În calendarul creștin-ortodox, în data de 4 decembrie, sunt sărbătoriți Sfânta Mare Muceniță Varvara și Cuviosul Damaschin. Această dată reprezintă cea de-a 338-a zi a calendarului gregorian și a 339-a zi în anii bisecți. Totodată, până la finele anului mai sunt 27 de zile.
1691 – Împăratul Leopold I a recunoscut, în această zi, prin Diploma Leopoldină, un document oficial, sistemul politic al Principatului Transilvaniei. Drept urmare, împăratul a devenit mai întâi tutore al lui Mihai Apafi al II-lea. După ce acesta a ajuns la majorat și a renunțat la domnie în 1697, Leopold a devenit șef al statului, ca principe al Transilvaniei.
1816 – În această zi James Monroe a fost desemnat cel de-al cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii.
1864 – Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a promulgat Codul Penal, care a schimbat complet fața justiției. Acesta a fost format după modelul Codului Penal francez și al Codului Penal prusac, având la bază însă și unele legi penale autohtone.
1872 – În această zi a avut loc o situație stranie, fiindcă a fost găsit în derivă vasul comercial american „Mary Celeste”, în largul Insulelor Azore, în Oceanul Atlantic. Nava canadiană „Dei Gratia” a găsit ambarcațiunea în stare de navigație însă cu vele parțiale și cu barca de salvare dispărută. Niciun om nu a fost găsit la bord. Ultima înregistrare din jurnalul navei era datată cu zece zile mai devreme. Niciunul dintre pasageri nu a mai fost văzut vreodată.
1940 – România a semnat, la Berlin, un acord cu Germania prin care capitalurile germane ajungeau în țara noastră pentru revitalizarea economiei. Actul se numea „Protocolul asupra colaborării româno–germane la realizarea unui plan de 10 ani pentru refacerea economiei românești”. Drept urmare, România a devenit un important furnizor de materii prime și cel mai mare furnizor de produse agricole pentru Germania nazistă.
1959 – În această dată, NASA a efectuat programul Mercury, care a trimis în spațiu misiunea „Little Joe 2”. Operațiunea a constat în a transporta în Cosmos maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde, iar datele colectate au ajutat la misiunile ulterioare.
1987 – A murit Constantin Noica, la vârsta de 78 de ani. În decursul vieții, acesta a fost filosof, poet, eseist, publicist și scriitor. Constantin Noica a fost ales membru post-mortem al Academiei Române din 1990.
1996 – Compania Microsoft a înființat prima filială din România.
Foto: Wikipedia.org