Ce s-a întâmplat azi, 5 martie?

05.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 5 martie?

În data de 5 martie, la nivel mondial este sărbătorită Ziua mondială a eficienței energetice. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 64-a zi a calendarului gregorian. Lumea a trăit multe evenimente istorice, de-a lungul timpului, în această zi.

Evenimente istorice 5 martie

1608 – Sigismund Rákóczi a renunțat să mai conducă Transilvania. El fusese numit în funcția de principe de Gabriel Báthory.

1616 – Toate teoriile legate de astronomie ale episcopului Nicolaus Copernic (1473-1543) au fost declarate ca erezii de Biserica Catolică.

1658 – În această zi, a început domnia lui Mihnea Radu în Țara Românească. Acesta a stat în fruntea țării doar un an, din 1658 până în 1659.

1860 – În această dată, Parma, Toscana, Modena și Romagna au decis prin referendumuri pentru a se alătura Regatului Sardiniei.

1918 – Rusia a mutat capitala țării de la Petrograd la Moscova.

1919 – În România, a fost adoptată o lege prin care a fost adoptat calendarul gregorian, începând de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).

1933 – Partidul nazist al lui Adolf Hitler a obținut 43,9% la alegerile din Germania. Drept urmare, acesta a putut să instaureze o dictatură cruntă.

1953 – A murit Iosif Vissarionovici Stalin, numele de familie Djugașvili, la vârsta de 74 de ani. Inițial, trupul său a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin. După data de 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică, cadavrul acestuia a fost îngropat. Potrivit Wikipedia.org, Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, câștigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. Din 1946 a deținut și funcția de prim-ministru al Uniunii Sovietice. Ideologia marxist-leninistă în interpretarea lui Stalin este numită și stalinism.

1955 – A decedat Hortensia Papadat-Bengescu, la vârsta de 78 de ani. Aceasta a fost una dintre cele mai importante scriitoare din perioada interbelică.

1968 – A avut loc, în perioada 5-10 martie, prima ediție a Festivalului Internațional de muzică ușoară Cerbul de Aur.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot