Ce s-a întâmplat azi, 5 septembrie?

05.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 5 septembrie?

Data de 5 septembrie a consemnat, de-a lungul istoriei, mai multe evenimente importante care au schimbat mersul societăților. Cea de-a 248-a zi a calendarului gregorian și a 249-a zi în anii bisecți nu poate fi trecută cu vederea fără a scoate în evidență câteva dintre faptele care au marcat lumea.

Ce s-a întâmplat azi, 5 septembrie?

1666 Un incendiu care a izbucnit pe 2 septembrie în Londra a fost stins după 3 zile. Au murit doar șase oameni, în schimb au fost distruse 10.000 de clădiri, inclusiv Catedrala Saint Paul.

1698 În Rusia este introdusă o taxă pe barbă. Măsura a fost luată de Țarul Petru cel Mare pentru a determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale. Doar membrii clerului și țăranii au fost scutiți de acest nou impozit.

1839 A fost anul în care Marea Britanie a declarat război dinastiei Qing din China.

1858 S-a născut Alexandru Vlahuță, unul dintre cei mai buni scriitori români din toate timpurile.

Alexandru Vlahuță (dreapta) cu familia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, în anul 1905.

1914 În timpul Primului Război Mondial a avut loc bătălia de pe Marna, între armata franceză și cea germană care venea spre Paris. Bilanțul a fost catastrofal, nu mai puțin de 550.000 de soldați au murit.

1939 Statele Unite ale Americii și Japonia și-au declarat neutralitatea în noul război care cuprinsese Europa.

1940 Constituția României este suspendată de Regele Carol al II-lea, iar toate prerogativele îi sunt înmânate generalului Ion Antonescu. Ceea ce a urmat a fost o dictatură în toată regula, cu ajutorul Gărzii de Fier.

1946 S-a născut Freddie Mercury, cel care avea să fie solistul trupei Queen. Două dintre melodiile lui Freddie, „We Are the Champions” și „Bohemian Rhapsody”, sunt considerate drept cele mai bune cântece din toate timpurile de Sony Ericsson și Guinness World Records.

1972 A fost un an de tristă amintire pentru Jocurile Olimpice de la Munchen. Opt teroriști arabi, reprezentând grupul militant „Septembrie Negru”, au intrat cu forța în Complexul Olimpic și au luat ostatici 9 membri din delegația Israelului, iar alte două persoane le-au ucis.

1977 A fost un moment important pentru pasionații de astronomie, fiindcă NASA a lansat nava spațială Voyager 1. Obiectivul sondei spațiale a fost analizeze planetele Jupiter, Saturn și cel mai mare satelit al lui Saturn, Titan.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot