Ce s-a întâmplat azi, 6 octombrie?

06.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 6 octombrie?

Ziua de 6 octombrie este cea de-a 277-a zi a calendarului gregorian și a 280-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 86 de zile.

În această zi, în anul 1933, a fost înființat Spitalul de Urgență din București, actualul Spital de Urgență Floreasca. Coordonatorul acestui nucleu nou-creat a fost medicul Iacob Iacobovici. Spitalul și-a început funcționarea efectivă în luna decembrie același an, iar inaugurarea oficială a avut loc la 5 mai 1934.

Spitalul a fost înființat la inițiativa profesorului doctor Nicolae Minovici și a lui Constantin Deculescu din dorința de a avea un spital pregătit să preia la orice oră pacienții aduși de Societatea de Salvare, titulatura sub care funcționa la acea vreme serviciul de ambulanță din București.

Spitalul de Urgență funcționează în clădirea actuală din Calea Floreasca din anul 1949. Spitalul este și un centru cu tradiție în învățământul universitar și postuniversitar.

Ce s-a întâmplat azi, 6 octombrie?

1408 Are loc prima atestare documentară a orașului Iaşi, într-un document emis de domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun. În 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu mutase capitala Moldovei de la Suceava la Iași.

1889 În cartierul Montmartre din Paris își deschide porțile celebrul cabaret „Moulin Rouge”. A fost construit de Joseph Oller, care era proprietar și al „Paris Olympia”. Cabaretul a devenit cunoscut pentru renașterea modernă a dansului „can-can”.

1863 Intră în funcţiune, la Londra, primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street. Traseul are o lungime de 6,3 km, iar tracţiunea este realizată de o maşină cu aburi.

1918 Este adoptată „Declarația de la Iași” a Comitetului național al românilor emigrați din Austro-Ungaria, în care se contestă monarhiei habsburgice dreptul de a se ocupa de soarta românilor din Austro-Ungaria. De asemenea, se cerea ca întreg teritoriul locuit de români să fie eliberat și unit cu România.

1927 La New York are loc premiera primului film vorbit, „The Jazz Singer”, regizat de Alan Crosland și avându-l protagonist principal pe Al Jolson. Înainte cu un an fusese prezentat un alt film vorbit, însă în acest film vocile nu erau sincronizate cu imaginile.

1939 După declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939, Consiliul de Coroană a aprobat poziţia de neutralitate a României faţă de conflictul izbucnit (comunicatul privind neutralitatea României a fost publicat în Monitorul Oficial din 7.09.1939).

1945 Are loc prima traversare a Canalului Mânecii cu un elicopter.

1950 Marea Adunare Naţională adoptă legea noii împărţiri administrativ-economice în regiuni şi raioane, precum şi legea privind înfiinţarea sfaturilor populare ca organe locale ale puterii de stat.

1973 Egiptul, condus de președintele Anwar El-Sadat, în cooperare cu Siria, atacă Israelul, declanșând conflictul arabo-israelian, cunoscut sub numele de „Războiul de Yom Kipur”.

1979 Papa Ioan Paul al II-lea devine primul suveran pontif care vizitează Casa Albă.

2000 Sunt aduse din Grecia în România, pentru prima oara în istoria creștinismului, moaștele Sfântului Gheorghe. După o scurtă escală la București, moaștele sunt depuse la Iași, în Catedrala Mitropolitană, lânga moaștele Sfintei Cuvioase Paraschiva.

Foto: Wikipedia.org și Unsplash.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot