Ce s-a întâmplat azi, 6 septembrie?

06.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 6 septembrie?

Toți cei născuți pe data de 6 septembrie ar trebui să știe că, în această zi, au avut loc mai multe evenimente istorice, de-a lungul timpului. Trebuie specificat că această zi este cea de-a 249-a zi a calendarului gregorian și a 250-a zi în anii bisecți.

Ce s-a întâmplat azi, 6 septembrie?

1817 S-a născut Mihail Kogălniceanu. De-a lungul vieții acesta a fost om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român. Vârful carierei la reprezentant momentul când a devenit, la 11 octombrie 1863, premierul României, după Unirea Principatelor Române, din 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

1863 În acest an intră în funcțiune primul metrou din lume, la Londra. Linia de metrou avea o lungime de 6,3 km și mergea de-a lungul sectorului „Victoria Street”, tracțiunea fiind asigurată de o mașina cu aburi.

1901 Americanii au trăit momente grele după ce președintele William McKinley a fost împușcat de anarhistul Leon Czolgosz la Pan-American Exposition în Buffalo, New York. Din păcate, medicii nu au putut să îl mai salveze, iar acesta a decedat pe 14 septembrie în același an.

1939 Cel de-Al Doilea Război Mondial prinde amploare, iar Africa de Sud a declarat război Germaniei.

1940 Istoria României consemnează un eveniment de tristă amintire. Regele Carol al II-lea a abdicat de la tron în favoarea fiului său, mult mai tânăr, Mihai, sub presiunea generalului Ion Antonescu.

1941 Naziștii i-au obligat pe toți evreii cu vârsta mai mare de 6 ani să poarte pe piept o insignă galbenă cu Steaua lui David. Aceasta a fost folosită, de-a lungul timpului, ca simbol al evreilor și ca element emblematic la decorarea sinagogilor, fiind o hexagramă formată din două triunghiuri echilaterale.

1946 Din cauza frământărilor sociale în plan intern, dar și a felului cum se reașeza lumea după cel de-Al Doilea Război Mondial, George Enescu și soția sa, Maria Cantacuzino, au părăsit definitiv România, fiind ajutați de un celebru violonist și dirijor american, descendent al unei familii de evrei, pe nume Yehudi Menuhin.

1955 În Istanbul, Turcia, a avut loc un adevărat măcel, după ce mai multe grupuri de cetățeni turci i-au atacat pe grecii din oraș. Bilanțul a fost omul tragic: 13 oameni au fost uciși, 30 au fost răniți, iar peste 5.000 de case au fost distruse.

1983 Uniunea Sovietică a recunoscut că a doborât avionul de pasageri KAL-007 aparținând liniei sud-coreene. Autoritățile rusești au susținut că piloții nu au știut că era un avion civil atunci când a încălcat spațiul aerian sovietic.

1997 La această dată a avut loc unul dintre evenimentele cele mai triste din istoria lumii. La Londra, s-au desfășurat funeraliile prințesei Diana. Evenimentul a fost urmărit la televizor de peste 2,5 miliarde de oameni, în timp ce în stradă au fost peste 1 milion de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot