Ce s-a întâmplat azi, 7 martie?
Lumea a fost martoră, de-a lungul timpului, la tot felul de evenimente care au schimbat, fie în sens pozitiv, fie în sens negativ, dezvoltarea societăților. Data de 7 martie reprezintă cea de-a 66-a zi a calendarului gregorian, fiind una dintre cele mai importante la început de primăvară.
Evenimente istorice 7 martie
322 î. de Hr. – A murit Aristotel. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți filozofi ai Greciei antice. El a fost discipol al lui Platon și a întemeiat și sistematizat domenii filosofice ca metafizica, logica formală, retorica, etica, politologia.
1395 – La Brașov, s-a încheiat un tratat de cooperare militară antiotomană între Mircea cel Bătrân și regele Sigismund de Luxemburg.
1441 – A fost anul în care Iancu de Hunedoara a devenit voievod al Transilvaniei. Pe lângă acest titlu, acesta mai deținea și funcțiile de comite al Timișoarei și de ban al Severinului (1441-1456).
1471 – Fratele lui Vlad Țepeș, Radu cel Frumos, a atacat Moldova, însă a fost învins de Ștefan cel Mare la Soci, lângă Bacău.
1765 – S-a născut Joseph Nicéphore Niépce. Acesta a rămas în istorie, fiindcă în anul 1827 a realizat prima fotografie care prezintă o ipostază din realitate, numită „Vedere de la fereastra din Le Gras”.
1876 – Alexander Graham Bell a primit brevetul oficial pentru invenția numită telefon.
1936 – Germania nazistă nu a mai respectat niciun acord internațional și a decis să reocupe Renania demilitarizată, încălcând astfel tratatul de la Versailles și înțelegerile de la Locarno.
1939 – A fost anul în care în țara noastră a început guvernarea Armand Călinescu (7 martie-21 septembrie 1939).
1968 – Televiziunea Română a scos, pentru prima dată, o revistă în cinci limbi a festivalului „Cerbul de Aur”.
1973 – La nivel mondial, lumea de știință este într-o stare de entuziasm, după ce astronomul ceh Luboš Kohoutek a descoperit o cometă numită C/1973 E1.
2001 – Israelul are un nou prim-ministru în persoana lui Ariel Sharon.
2009 – NASA a lansat misiunea spațială numită Kepler, care are scopul de a descoperi noi exoplanete asemănătoare Pământului.
Foto: Wikipedia.org