Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

08.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

Data de 8 aprilie este cea de-a 98-a zi a calendarului gregorian, iar din anul 1971, în această zi, se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor. Totodată, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii.

Evenimente istorice 8 aprilie

217 – Împăratul roman Caracalla a fost omorât, iar în locul său a venit prefectul Gărzii Pretoriene, Marcus Opellius Macrinus.

1730 – A fost anul în care a fost ridicată prima sinagogă, Shearit Israel, în Statele Unite ale Americii, la New York.

1783 – Țarina Ecaterina cea Mare a Rusiei a anunțat că anexarea peninsulei Crimeea a fost făcută „de acum și pentru toate timpurile”.

1802 – S-a născut Gheorghe Magheru. Acesta a fost unul dintre cei mai buni comandanți militari din istoria Țării Românești, luptând și în oastea lui Tudor Vladimirescu. Magheru a murit pe 23 martie 1880, la vârsta de 78 de ani.

1829 – A apărut pentru prima dată, la București, un ziar periodic, numit „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu.

1866 – A fost anul în care Italia și Prusia au făcut o alianță împotriva Imperiului Austriac.

1885 – A murit Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 și a luptat pentru Unirea Principatelor Române.

1909 – Regele României, Carol I, a recunoscut independența și proclamarea regatului bulgar, printr-o scrisoare adresată prințului Ferdinand de Saxa Coburg.

1911 – S-a născut Emil Cioran. Acesta a fost a fost un filozof și scriitor român, devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. Cioran a murit pe data de 20 iunie 1995, la vârsta de 84 de ani.

1967 – A luat naștere oficial Automobil Clubul Român (ACR), care a preluat atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

1973 – A murit Pablo Picasso. Acesta a trecut la cele sfinte la 91 de ani, iar în decursul vieții a excelat la pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică, toate reflectând multilateralitatea creației lui Picasso care a trăit pentru artă și prin artă.

1985 – Mihail Gorbaciov a anunțat că URSS a anulat instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite ale Americii să facă același lucru.

2005 – La această dată au avut loc funerariile papei Ioan Paul al II-lea, la care au participat peste 4 milioane de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot