Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

08.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

Data de 8 aprilie este cea de-a 98-a zi a calendarului gregorian, iar din anul 1971, în această zi, se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor. Totodată, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii.

Evenimente istorice 8 aprilie

217 – Împăratul roman Caracalla a fost omorât, iar în locul său a venit prefectul Gărzii Pretoriene, Marcus Opellius Macrinus.

1730 – A fost anul în care a fost ridicată prima sinagogă, Shearit Israel, în Statele Unite ale Americii, la New York.

1783 – Țarina Ecaterina cea Mare a Rusiei a anunțat că anexarea peninsulei Crimeea a fost făcută „de acum și pentru toate timpurile”.

1802 – S-a născut Gheorghe Magheru. Acesta a fost unul dintre cei mai buni comandanți militari din istoria Țării Românești, luptând și în oastea lui Tudor Vladimirescu. Magheru a murit pe 23 martie 1880, la vârsta de 78 de ani.

1829 – A apărut pentru prima dată, la București, un ziar periodic, numit „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu.

1866 – A fost anul în care Italia și Prusia au făcut o alianță împotriva Imperiului Austriac.

1885 – A murit Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 și a luptat pentru Unirea Principatelor Române.

1909 – Regele României, Carol I, a recunoscut independența și proclamarea regatului bulgar, printr-o scrisoare adresată prințului Ferdinand de Saxa Coburg.

1911 – S-a născut Emil Cioran. Acesta a fost a fost un filozof și scriitor român, devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. Cioran a murit pe data de 20 iunie 1995, la vârsta de 84 de ani.

1967 – A luat naștere oficial Automobil Clubul Român (ACR), care a preluat atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

1973 – A murit Pablo Picasso. Acesta a trecut la cele sfinte la 91 de ani, iar în decursul vieții a excelat la pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică, toate reflectând multilateralitatea creației lui Picasso care a trăit pentru artă și prin artă.

1985 – Mihail Gorbaciov a anunțat că URSS a anulat instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite ale Americii să facă același lucru.

2005 – La această dată au avut loc funerariile papei Ioan Paul al II-lea, la care au participat peste 4 milioane de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot