Ziua de 8 octombrie este cea de-a 281-a zi a calendarului gregorian și a 282-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 84 de zile.
În această zi, în anul 1878, Armata română, victorioasă în Războiul de Independență, își făcea intrarea triumfătoare în Bucureşti pe Podul Mogoşoaiei.
Drumul rezultat din unirea Drumului Braşovului cu Uliţa Mare spre Sărindar a fost deschis în anul 1692 de domnitorul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu sub numele de Podul Mogoşoaiei.
Uliţa nou formată era pavată cu trunchiuri de copaci, iar aceste străzi se numeau poduri. De aceea, şi noua cale, care asigura legătura între moşia voievodului, Mogoşoaia şi palatul domnesc, avea să primească denumirea de pod – Podul Mogoşoaiei.
După intrarea triumfătoare a armatei române, artera a fost redenumită Calea Victoriei, iar numele a fost păstrat până în zilele noastre.
1207 Este ucis, în timpul asedierii Salonicului, Ioniţă Caloian (1197–1204), țar al Imperiului româno–bulgar din dinastia Asăneştilor.
1434 Prima atestare scrisă a Curții domnești din Iași de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun.
1860 Potrivit prevederilor „Diplomei din Octombrie” – act organic promulgat de împăratul Franz Joseph I – Transilvania a redevenit stat autonom în cadrul Imperiului habsburgic.
1919 În Statele Unite ale Americii are loc prima întrecere aeriană continentală. Întrecerea a fost câștigată de locotenentul Belvin Maynard, care, la bordul unui aparat Havilland-4 botezat „Hello Frisco”, a parcurs distanța San Francisco-New York și retur în 24 de ore, 59 de minute și 49 de secunde.
1944 Armata Română începe operaţiunile militare de pe teritoriul Ungariei; (8.10.1944 – 19.01.1945).
1973 În urma unei lovituri de stat, preşedintele Greciei, Ghiorghios Papadopoulos, a este răsturnat de la putere.
1978 Australianul Ken Warby (foto) doboară recordul mondial de viteză pe apă, ambarcațiunea sa atingând o viteză de 511 km/h. Warby devenea, astfel, primul om din lume care sparge bariera de viteză de 500 km/h
1993 Organizația Naţiunile Unite ridică sancţiunile economice aplicate Africii de Sud după ce această țară a abolit legislația segregaționistă împotriva populației majoritare de culoare.
2009 Premiul Nobel pentru literatură este atribuit scriitoarei germane de origine română Herta Muller (n. 1953), ale cărei scrieri prezintă viaţa sub dictatura comunistă în România.
Foto: Wikipedia.org