Ce s-a întâmplat azi, 9 iulie?

09.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 9 iulie?

Pe data de 9 iulie au avut loc mai multe evenimente care au marcat istoria omenirii. Cele mai multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea timpului, însă redactorii shtiu.ro readuc în atenția cititorilor câteva dintre ele. Multe dintre acestea și-au pus amprenta asupra istoriei umanității.

Ce s-a întâmplat azi, 9 iulie?

1595 Johannes Kepler a publicat lucrarea intitulată „Mysterium cosmographicum”, în care sunt menționate șase planete. De-a lungul vieții, acesta a fost matematician, astronom și naturalist german. El este cel care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler).

1600 A fost un an important pentru istoria românească, fiindcă Mihai Viteazul a înființat Mitropolia românească din Transilvania. Decizia a fost considerată ca fiind un prim pas spre recunoașterea oficială a confesiunii ortodoxe.

1816 Este anul în care Argentina își declară independența față de Spania. Inițial, s-a dorit crearea unui monarhii constituționale, însă alții au susținut un sistem federal guvernamental. Neînțelegerile dintre cele două facțiuni au culminat cu războiul civil din 1819. Pacea s-a instalat în 1820, dar problema a rămas nerezolvată. În prezent, Argentina este o republica federală.

1877 A fost un an important pentru lumea tenisului, fiindcă s-a dat startul primei ediții a turneului de la Wimbledon. Acesta este cel mai vechi și mai prestigios turneu de tenis dintre cele patru competiții de Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon și US Open).

1947 Un an important pentru politica externă a României, fiindcă un consiliu de miniștri a decis să remită secretarului general al Organizației Națiunilor Unite declarația de intrare a țării noastre în forul mondial și să adere la Carta Națiunilor Unite.

1958 A avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,3 pe scara Richter, în Alaska. Drept urmare, seismul a dus la producerea unui mega tsunami cu înălțimea valului de apă de 524 metri pe marginea golfului Lituya, iar cinci persoane au fost ucise. Valul de apă a fost atât de puternic încât a distrus toți copacii pe o rază de 525 m în jurul golfului. Lituya are 14.5 km lungime și 3.2 km lățime la punctul său cel mai larg. Dacă regiunea ar fi fost populată, catastrofa era de proporții inimaginabile.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot