Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

09.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

Pe data de 9 mai este sărbătorită Ziua Europei. Această zi este considerată una a păcii și a unității în Europa. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 129-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 9 mai

1502 – La această dată, Cristofor Columb a plecat în cea de-a patra expediție a sa către continentul american.

1877 – În această zi istorică, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României în fața Adunării Deputaților.

1895 – S-a născut Lucian Blaga. În decursul vieții acesta a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Blaga a murit la vârsta de 65 de ani. Cu o oră înainte să moară, a spus „peste un ceas mor”. Și așa s-a întâmplat.

1918 – A murit George Coșbuc. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din toate timpurile. De-a lungul vieții, Coșbuc nu s-a remarcat doar ca poet, ci și ca critic literar, scriitor și traducător.

1939 – S-a născut, la Brașov, Ion Țiriac. Acesta a fost jucător profesionist de tenis, iar în prezent este un influent om de afaceri în România și Germania.

1945 – La această dată a fost semnată capitularea Germaniei, la cartierul general sovietic de la Berlin. Prin acest act s-a încheiat conflictul mondial de pe teritoriul european, însă nu și în Asia.

1950 – Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus să fie înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Aceasta a stat la baza formării, ulterioare, a Uniunii Europene.

1955 – Republica Federală Germană a intrat în NATO.

1960 – Pilula contraceptivă a fost adoptată pentru prima dată, în lume, în Statele Unite ale Americii, pe data de 9 mai.

1979 – La cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică, de la Copenhaga, Nadia Comăneci a scris istorie, câștigând pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut, performanță unică în istoria competiției.

1994 – A fost o zi istorică pentru Africa de Sud, când Nelson Mandela a câștigat alegerile și a devenit primul președinte de culoare al țării.

1994 – A fost o zi importantă pentru țara noastră, fiindcă a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994 – La această dată Senatul Statelor Unite ale Americii a fost de acord cu aderarea României la Alianța Nord–Atlantică.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot