Ion Creangă a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. Basmele, poveștile și povestirile lui Creangă sunt celebre și peste hotare și opera „Amintiri din copilările” a fost citită de milioane de români. Totuși, puțini sunt cei care știu că scriitorul a avut și un băiat pe nume Constantin Creangă care a avut, la rândul lui, patru copii. Ce s-a întâmplat cu aceștia?
Constantin Creangă a fost copilul lui Ion Creangă rezultat în urma căsătoriei scriitorului cu Ileana, fiica preotului Gregoriu de la Biserica ”Patruzeci de Sfinţi” din Iaşi.
În anul 1886, acesta s-a căsătorit cu Olga Pătru, fiica lui Neculai Petrea, un cunoscut comerciat brăilean. Din relația celor doi au rezultat patru copii: Laetitia, Horia, Silvia si Ion (Ionel). Laetiția a fost singura nepoată pe care scriitorul a apucat să o cunoască, întrucât s-a născut în 1888, cu un an înainte ca marele Ion Creangă să moară. Astfel, bunicul Creangă nu a apucat să-și cunoască nepoții care aveau să-i ducă numele mai departe.
Horia Creangă s-a născut în anul 1892, iar Ionel în 1898. Horia a fost primul Creangă 100% bucureștean. Certurile tot mai dese îi fac pe Olga și Constantin Creangă să divorțeze în anul 1906.
Horia Creangă urmează colegiul „Mihai Viteazul” din București unde Horia se remarcă a fi cel mai tare la oină, mare jucător de fotbal, dar şi un excelent desenator, lucru din care avea să-și câștige mai târziu existența. Despre Horia Creangă se spunea că era ambițios și era capabil să mănânce o libelulă numai să câștige un pariu.
După bacalaureat, Horia intră în anul 1913 la Şcoala Superioară de Arhitectură. În 1917, Horia pleacă pe front și participă la ofensiva din Transilvania. Apoi, se întoarce se dedică în totalitate arhitecturii. „Foarte simpatic… Leit Ion Creangă… Plămădit ca bunicul patern”, aveau să-l caracterizeze amicii pe Horia Creangă.
În anul 1929, Horia Creangă primește lucrarea pentru clădirea ARO (azi Patria), situată pe Bd. General Magheru colţ cu str. Pictor Verona, pe terenul fostei case Marghiloman. Rezultatul a fost unul excepțional și autoritățile s-au arătat impresionate de măistria nepotului lui Ion Creangă, scrie jurnaluldedrajna.ro.
În anul 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Horia Creangă moarte departe de casă, la Viena. Horia Creangă avea 51 de ani.
Ion Creangă îi urmează fratelui Horia în ale arhitecturii. Diferența de șase ani dintre ei nu a fost o problemă majoră și Horia și-a sprijinit mereu fratele mai mic.
În aprilie 1929, Ion este angajat în serviciul de Studii şi Construcţii al Casei Muncii C.F. „Ion era un mare muncitor, care se completa perfect cu fratele lui mai boem, visător şi neconformist…”, îl caracterizau apropiații pe nepotul cel mic al scriitorului.
Pe 3 martie 1931, Ionel Constantin Creangă moare în urma unui accident de automobil după ce agonizează două zile. Avea numai 33 de ani.
Ion Creangă (1837-1889) a fost un scriitor și povestitor român. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române. Cea mai cunoscută operă autobiografică a sa este „Amintiri din copilărie”.
Printre cele mai celebre povești ale lui Ion Creangă se numără „Crapa cu trei iezi”, „Ivan Turbincă”, „Povestea lui Harap Alb”, „Punguța cu doi bani” sau „Ursul păcălit de vulpe”.