Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

21.10.2022
Ce s-a întâmplat cu jumătatea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este printre cele mai vizitate obiective turistice din lume. Aflat în centrul Romei, monumentul are o istorie de aproximativ 2.000 de ani. După piramidele din Egipt, Colosseumul a fost cea mai mare construcție a vremurilor sale, astfel că a fost inclus pe lista celor șapte minuni ale lumii moderne.

Cine a construit Colosseumul?

Cel mai mare amfiteatru antic din Italia a început să fie ridicat, în anul 72 d. Hr., sub conducerea împăratului Vespasian. Construcția a fost terminată abia în anul 80 d. Hr. când la conducere se afla Titus. În perioada 81-96, în timpul domniei lui Domitian, clădirea a suferit câteva modificări pentru a putea susține anumite spectacole.

Construcția a fost folosită pentru luptele cu gladiatori, dar și pentru a susține spectacole publice, precum diferite bătălii maritime. Potrivit istoricilor, aproximativ 65.000 de oameni umpleau amfiteatrul la fiecare show, iar numărul lor putea crește maxim până la 80.000. Ulterior, Colosseumul a mai fost completat cu diferite mecanisme pentru a susține spectacole cu animale și execuții publice.

După anul 500 construcția nu a mai fost folosită pentru divertisment, astfel că autoritățile romane au decis să fie utilizată ca și locuințe pentru cetățeni sau pentru a organiza diferite ateliere. Trebuie precizat că la un moment dat Colosseumul a fost transformat într-un altar creştin.

Ce s-a întâmplat cu partea lipsă a Colosseumului?

Colosseumul este cel mai mare simbol al Imperiului Roman. Construcția trebuia să fie imensă, deoarece la acea vreme Roma reprezenta centrul economic, politic și social al Europei. Din păcate, clădirea a avut de suferit odată cu trecerea anilor, iar în anul 217 un incendiu puternic a distrus parapeții din partea de sus și mare parte din interor. Reparațiile au durat aproximativ 100 de ani.

În anul 443, a avut loc un cutremur devastator care a distrus o mare parte din clădirile din Roma. Colosseumul a fost avariat grav de tot, iar strălucirea de altădată începea să se stingă. În urma acestui eveniment, inelul exterior al amfiteatrului a căzut.

Construcția a avut de suferit și din cauza invadatorilor. Neavând ce mânca, oamenii au început să vândă bucăți din amfiteatrul Flavian (așa a fost denumit Colosseumul după dinastia Flavian) pentru a face rost de bani.

Cu toate acestea, cea mai mare lovitură primită de Colosseum a avut loc în anul 1349, când un alt cutremur a lovit Italia, iar partea de sud a structurii s-a prăbușit. De fapt, acela a fost momentul în care a dispărut jumătate din amfiteatrul roman, potrivit sightseeingtoursitaly.com. Bucățile căzute au fost folosite la ridicarea basilicii Sfântul Petru din centrul Vaticanului.

Colosseumul este una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei și are, de asemenea, legături cu Biserica Romano-Catolică, deoarece în fiecare Vinerea Mare Papa conduce o procesiune cu torțe, „Calea Crucii”, care începe în zona din jurul amfiteatrului, se arată pe Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot