Părintele Arsenie Boca a fost cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. Acesta s-a născut pe data de 29 septembrie 1910 la Vața de Sus, în comitatul Hunedoara (pe vremea aceea regiunea făcea parte din Austro-Ungaria). La naștere a primit numele de Zian Boca și încă de când era copil a dovedit că este un tânăr aparte, cu reale calități lumești. În timp, tânărul Zian Boca avea să devină una dintre cele mai importante fețe bisericești din perioada comunistă.
Nepoata părintelui Arsenie Boca, psihologul Zoe Dăian, a povestit într-un interviu pentru publicația Agerpres.ro că duhovnicul a fost o ființă specială, atinsă cu adevărat de harul divin. Potrivit acesteia, duhovnicul nu accepta pe oricine la spovedanie și îi atenționa pe cei care nu spun tot.
În anul 1939, după ce petrece trei luni la Schitul Românesc Prodromu de la Muntele Athos, este închinoviat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus (județul Brașov). Aici era vizitat des de rudele sale. Zoe Dăian a făcut public un episod în care mama sa chiar l-a drăcuit pe Părinte și, deși acesta nu era de față, avea capacitatea de a ști totul.
„Eu am plâns foarte mult pentru că el nu mai vine acasă. Eram mică şi nu mai avea cine să mă ocrotească. Într-o zi, tata ne-a trimis pe mine şi pe mama la Sâmbăta. I-a făcut mama prăjiturile preferate, i-a pus o tablă de slănină, şuncă, pâine de casă”, a rememorat Zoe Dăian.
Aceasta a continuat: „Am coborât în gara Voila şi mai aveam 15 km. până la mănăstire. El nu ştia că venim, bagajul greu, căldură mare de iulie, nicio umbră de copac. Mama nu mai putea să meargă şi a zis de două ori ‘Fire-ai al dracului, Zian. M-ai făcut să vin până aici, că nu ţi-ai găsit o mănăstire mai aproape de casă’. Mai aveam de mers. La un moment dat, brusc, el ne-a ieşit în cale şi zice: ‘Mărioară, Mărioară, de două ori m-ai drăcuit pe drum’. Mama a încremenit. El s-a apropiat de mine şi mi-a zis: „Tu ai crescut. Acum asta e casa mea. De-acum, voi veniţi la mine. Eu voi veni acolo mai rar”.
Duhovnicul era extrem de selectiv și nu accepta pe oricine la spovedanie. Ba mai mult, acesta îi atenționa pe cei care nu aveau de gând să mărturisească toate păcatele.
„Stătea mulţime de lume la coadă să-i spovedească, dar nu-i lua pe toţi, ci îi alegea la spovedanie şi le spunea: ”Măi, Ioane, tu nu ai spus tot. Nu ai spus asta, asta”. Ştia totul. Pe părintele Arsenie l-au văzut mulţimile, în timpul rugăciunilor, cum se ridica de la pământ şi nu mai atingea podeaua cu picioarele. De minunea care este în el nu a vorbit niciodată, dar mi-a povestit toată viaţa mea şi a fiicei mele, care urma să fie. Îi ziceam de multe ori: „Tu eşti un Dumnezeu!”. El zicea. „Da de unde!” Schimba vorba ca să nu cadă în păcatul trufiei, a mai povestit Zoe Dăian în cadrul aceluiași interviu.
Arsenie Boca a murit în anul 1989, la vârsta 79 de ani rămânând în memoria colectivă ca un personaj cu o personalitate unică. În ziua înmormântării duhovnicului, mai mulți participanți la eveniment au afirmat ulterior că au luat parte la adevărate minuni.