Legionarul Corneliu Zelea Codreanu a fost una dintre cele mai marcante figuri din perioada interbelică. Născut în 1899 la Huși, Corneliu Zelea Codreanu a fost liderul extremei-drepte fasciste românești, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, cunoscuți și sub numele de Legionari. În anul 1938, cel poreclit „Căpitanul” a fost asasinat în timpul detenției din ordinul regelui Carol al II-lea. Ce s-a întâmplat cu soția legionarului?
Corneliu Zelea Codreanu şi Elena Ilinoiu s-au căsătorit pe 14 iunie 1925 în Focșani în prezența a 100.000 de oameni. Zelea Codreanu a ales-o ca soție pe Elena Ilinoiu, fiica unui funcţionar la Căile Ferate. Căsnicia celor doi nu a ținut decât 13 ani.
În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938 Codreanu (care se afla în arest pentru ultraj adus unui demnitar în exercițiul funcțiunii) este omorât (sugrumat) într-o pădure de la marginea Capitalei, împreună cu alți 13 legionari (Nicadorii și Decemvirii), de jandarmii care îi transportă pe deținuți la închisoarea Jilava.
După moartea lui Codreanu, soţia celui mai cunoscut legionar a fost nevoită să se ascundă într-un sat de deportaţi din Bărăgan pe nume Lătești. Aceasta și-a luat numele de Dna Colonel Praporgescu după ce s-a recăsătorit și a trăit o viață simplă până la venirea la putere a comuniștilor.
Iată ce povestea eseistul și cărturarul Adrian Marino în lucrarea „Viaţa unui om singur” publicată în 2010:
„Existau de altfel mai multe categorii de deportaţi şi toate izolate între ele. Celebrităţile, VIP-urile, ca să mă exprim astfel ca Dna Maria Antonescu, soţia Mareşalului, care păstrase o oarecare morgă, sau Dna Codreanu, soţia ‘Căpitanului’, recăsătorită, devenită între timp, chiar în Lăţeşti, „Dna Colonel Praporgescu”, aveau gospodării, grădini, destul de bine instalate şi organizate. Soţia ‘Căpitanului’, de altfel, o femeie de treabă, făcea tot ce-i stătea în putinţă să uite şi să i se uite ‘trecutul’. Situaţie ambiguă şi absurdă. Multe puteam să-mi imaginez. Dar că într-o bună zi voi deveni ‘clientul’ soţiei ‘Căpitanului’, de la care voi cumpăra cu regularitate ouă, o astfel de situaţie era mai mult decât suprarealistă”.
Elena Ilinoiu a murit pe 5 septembrie 1994, după ce a petrecut zeci de ani în închisorile comuniste. Elena Ilinoiu și Corneliu Zelea Codreanu nu au avut copii pe cale naturală. Pe data de 14 ianuarie 1994, fosta soție a celui mai cunoscut legionar a acordat unul dintre ultimele sale interviuri.
Foto: marturisitorii.ro