Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă Germania lui Hitler câștiga războiul? „România va fi la dispoziția Reichului”

28.08.2024
Ce s-ar fi întâmplat cu România dacă Germania lui Hitler câștiga războiul? „România va fi la dispoziția Reichului”

Al Doilea Război Mondial (1939-1945) a fost un conflict total, care a durat din anul 1939 până în anul 1945. Conflictul a început odată cu invadarea Poloniei de către Germania nazistă. România a participat și ea la conflict și s-a numărat printre națiunile victorioase, deși a fost considerat de către Marile Puteri ca fiind stat învins. Totuși, ce s-ar fi întâmplat cu România dacă Germania lui Hitler câștiga războiul?

România, în Al Doilea Război Mondial

România a fost neutră la începutul conflictului mai bine de un an, timp în care și-a evacuat membrii Guvernului și tezaurul țării către Egiptul condus de britanici. România încă suferea după faptul că URSS nu a înapoiat niciodată tezaurul românesc din timpul Primului Război Mondial.

După venirea la putere a lui Ion Antonescu, care l-a forțat pe Carol al II-lea să abdice, România a trecut de partea Germaniei naziste, încercând să își recupereze teritoriile pierdute. Astfel, începând cu 1941 țara noastră luptă împotriva URSS.

La 23 august 1944, Regele Mihai îl demite pe premierul Ion Antonescu și decide arestarea acestuia, după ce a refuzat să semneze armistițiul cu Națiunile Unite și să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste.

Ce s-ar fi ales de România dacă Hitler câștiga războiul

Războiul din Europa s-a încheiat cu o invazie a Germaniei de către Aliații Occidentali și Uniunea Sovietică, care a culminat cu capturarea Berlinului de către trupele sovietice și ulterior capitularea necondiționată a Germaniei la 8 mai 1945.

Într-un raport nazist din 4 noiembrie 1940 a fost descoperit ce s-ar fi întâmplat cu țara noastră dacă Germania nazistă triumfa. „România va deveni o colonie furnizatoare de materii prime și forță de muncă”. Nemții își doreau ca cerealele și petrolul să ia calea Germaniei.

„Mulţumită capacităţii populaţiei româneşti de a răbda privatiuni, mica supraproducţie agrară a României va fi la dispoziţia Reichului şi petrolul îşi va găsi drumul spre Reich câtă vreme acesta va curge. Astfel prin aceste exporturi româneşti se pare că vor fi asigurate lipsurile industriei germane”, traduce raportul infobrasov.net.

Același raport mai spunea: „Dacă se doreşte ca România să nu fie doar păstrată, ci să fie folositoare pe deplin, acest lucru nu poate avea succes doar prin consiliere, ci prin metode coloniale. Pentru aceasta este nevoie ca în locul proprietăţilor ţărăneşti minuscule, prost exploatate, să apară mari moşii care să fie administrate după metode moderne, sub conducere germană. Apoi trebuie ca forţa de lucru care acum leneveşte să fie ocupată intensiv, pe model colonial, ca agricultura. Trebuie alcătuite mari armate de muncitori care să refacă sistemul de drumuri extrem de înapoiat”.

Documentul se încheia astfel: „Germanii vor primi conducerea în ceea ce priveşte interesele Reichului şi foloasele cuvenite pentru contribuţia şi responsabilitatea lor politico-militară,iar forţele vrednice de origine românească vor primi… participarea controlata la guvernare şi administrare, conducerea producţiei şi a comerţului. Misiunea militară germană din România trebuie să apere ordinea, astfel încât să nu mai fie posibile dezordinile. Reichul german nu trebuie să lase să îi scape posibilităţile coloniale care se găsesc la uşa sa”.

Astăzi, documentul se găseşte la Arhivele Naţionale ale României.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot