Ce s-ar întâmpla dacă n-am avea oase? Cum ar arăta oamenii?

25.05.2021
Ce s-ar întâmpla dacă n-am avea oase? Cum ar arăta oamenii?

Corpul uman este precum o mașinărie complexă, cu multe sisteme care îi asigură funcționarea optimă. Creierul reprezintă organul principal, care controlează întreg organismul și pune în funcțiune toate sistemele. Unul dintre ele este cel osos, care are un rol bine definit. În corpul unui adult există 206 oase, care protejează organele vitale precum inima și plămânii, în timp ce craniul apără creierul. Însă ce s-ar întâmpla dacă nu am avea oase? Cum ar arăta omul?

Cum ar arăta organismul uman fără sistemul osos?

Un organism uman fără oase este greu de imaginat, însă cercetătorii au făcut câteva studii pentru a vedea cum ar arăta un om fără schelet. Fără oase, corpul uman ar arăta ca o gelatină, asta și din cauza forței gravitaționale. Teoretic, organismul ar lua forma cutiei sau recipientului în care s-ar afla. Practic forma corpului este dată de schelet, iar fără el organismul ar arăta ca o mare… baltă de jeleu.

Scheletul uman este format dintr-un număr de 206 oase de mărimi diferite, sprijinite și completate de ligamente, tendoane, mușchi și cartilaje. De exemplu, fără el nu am putea întinde mâna s-au nu am putea mesteca mâncarea. Lucrurile s-ar complică și mai mult, fiindcă fără oase nu ar exista cutia toracică, iar plămânii ar sta tot timpul deschiși, permițând virușilor să intre fără probleme, iar o simplă răceală s-ar transforma rapid în pneumonie.

 

Cel mai probabil, fără oase organismul uman nu ar fi evoluat și ar fi stat tot în apă, unde ar fi arătat precum o meduză. Singurul lucru bun în această ipoteză ar fi faptul că omul nu ar mai face boli de oase, precum osteoporoza și nu ar mai avea loc fracturi.

În concluzie, scheletul uman reprezintă un fel de schelă interioară peste care este așezat organismul. Fără oase totul s-ar schimba, iar omul ar trăi mult mai puțin decât în prezent.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot