Ce s-ar putea întâmpla dacă renunți brusc la cafea?

29.12.2021
Ce s-ar putea întâmpla dacă renunți brusc la cafea?

Consumul de cafea are o serie de beneficii pentru sănătate, însă renunțarea la ea ar putea fi decizia corectă pentru unii oameni. Oricât de tentant ar suna să începi să trăiești cât mai curând posibil o viață fără cofeină, este mai bine să reduci treptat cantitatea de cafea pe care o bei zilnic și să-ți acorzi timp să te adaptezi la schimbări.

Corpul nostru devine dependent de cafea, iar eliminarea acesteia din alimentație dintr-o dată poate provoca unele simptome neplăcute, cunoscute și sub numele de sevraj de cofeină, scriu cei de la Bright Side.

Ce s-ar putea întâmpla dacă renunți brusc la cafea?

Dureri de cap. Dacă te-ai trezit vreodată cu o durere de cap îngrozitoare, probabil știi că o ceașcă de cafea fierbinte și tare poate face să dispară această durere. Acest lucru se întâmplă deoarece cafeaua îngustează vasele de sânge din creier.

Când decizi brusc să scoți cafeaua din dietă, aceasta provoacă deschiderea vaselor de sânge, ceea ce crește fluxul de sânge către creier. Corpul ar putea reacționa la această schimbare bruscă a fluxului sanguin cu dureri de cap dureroase care vor dura în timp ce creierul se adaptează la fluxul sanguin crescut.

Anxietate. Oricât de contradictoriu pare, renunțarea la cafea te poate face și mai nervos. Deși cofeina te poate face să te simți nervos, corpul tău devine mental și fizic dependent de ea. Renunțarea brusc la cafea te poate face să te simți anxios și stresat.

Și dacă obișnuiești să bei cafeaua cu zahăr sau siropuri îndulcite, s-ar putea să ai și simptome de abstinență a zahărului, care te pot face să simți și mai multă nervozitate.

Pielea afectată. Anxietatea te poate face să transpiri și să-ți bată inima mult mai repede și nu este bine nici pentru pielea ta. Asta pentru că declanșează producția de cortizol, cunoscut și sub numele de hormonul stresului, care afectează porii pielii și provoacă creșterea producției de ulei.
Acest lucru, la rândul său, poate duce la pori înfundați, puncte negre și piele care arată grasă și grasă. Stresul și anxietatea sunt cei mai mari dușmani ai pielii tale și chiar pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii.

Dinți mai sensibili. Unul dintre cele mai neplăcute simptome ale sevrajului de cofeină este probabil greața. Deranjarea stomacului și greața îți pot provoca stări de vomă, ceea ce, la rândul său, îți poate afecta dinții.

Deși consumul de cafea adesea îți poate păta dinții și îi poate face să pară gălbui, renunțarea brusc la ea nu este bună nici pentru sănătatea ta orală. Vărsăturile pot provoca uscarea gurii și eroziunea, ceea ce face dinții mai sensibili și predispuși la carii.

Amețeală. Dacă ești un băutor de cafea, știi că, dacă te simți puțin amețit dimineața, cafeaua ta preferată va salva ziua. Dar odată ce iei decizia de a renunța la cafea o dată pentru totdeauna, corpul tău are nevoie de timp pentru a se adapta la aceste schimbări și ar putea răspunde cu o senzație de amețeală. Încearcă să te așezi sau să te întinzi dacă te simți amețit. Aceste simptome durează de obicei până la 9 zile, iar corpul are nevoie de timp pentru a se obișnui cu schimbarea.

Lipsă de concentrare. Pe lângă faptul că te ajută să te trezești dimineața, cafeaua îți poate îmbunătăți concentrarea înainte de examene sau de o zi grea la serviciu. Cofeina crește nivelul de adrenalină, determinând creșterea tensiunii arteriale și, de asemenea, stimulând creierul. Odată ce decizi să trăiești fără cofeină, s-ar putea să te lupți cu concentrarea la început, dar corpul tău se va obișnui în cele din urmă să funcționeze fără ea.

Foto: Deposit Photo

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot