Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?

12.06.2024
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?

Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele sălbatice. În munții Carpați ursul este animalul cu care nu ți-ai dori să dai nas în nas. Totuși, ce trebuie să faci dacă ai parte de un astfel de rendez-vous nedorit?

Dacă aveți neșansa ca în timpul unei drumeți să vă întâlniți cu un urs, cel mai bine ar fi să nu intrați în panică și să vă îndepărtați încet. În cazul în care ursul vă observă și vă atacă, cel mai bine ar fi să faceți gălăgie și să fluierați pentru a speria animalul sălbatic.

Totodată, este indicat să ridicați mâinile pentru a părea mai mare. În cazul în care ursul se apropie, ar fi potrivit să vorbiți calm, pentru ca ursul să înțeleagă că are de-a face cu o ființă umană. Puteți să adoptați o poziție amenințătoare, pentru ca ursul să înțeleagă că are de-a face cu un „rival” puternic.

Apoi, de preferat este să vă îndepărtați fără a întoarce spatele ursului. Dacă ursul nu pare agresiv, continuați să vă îndepărtați până veți fi într-o zonă sigură. Contactul vizual direct poate fi perceput ca o provocare de către urs. Evitați să vă uitați fix în ochii ursului.

Ce faci dacă ursul devine agresiv?

În cazul în care ursul devine agresiv, încercați să vă protejați folosind obiectele din jur, cum ar fi bețele sau pietrele, pentru a vă apăra și proteja corpul. Dacă aveți în posesie un spray de protecție, cel mai bine ar fi să pulverizați conținutul în ochii animalului sălbatic.

Dacă „faci pe mortul” poți să păcălești ursul?

Am tot auzit despre faptul că dacă alegi să faci pe mortul, ursul te va evita. Anumite specii de urși sunt mai predispuse să se retragă odată ce nu-l mai percep pe om ca pe o amenințare.

„Mitul cu întinsul pe jos şi făcutul pe mortul nu funcţionează, deci nu încercaţi. Cel mai bine este să vă îndepărtaţi cât puteţi de animal”, a explicat pentru site-ul shtiu.ro un pădurar cu zeci de ani de experiență.

Totuși, există și păreri contrare. Un specialist din Statele Unite ale Americii explică: „Jocul cu făcutul pe mortul va funcționa dacă sunteți atacat de o mamă de urs grizzly care vrea doar să-și apere puii. Este însă greșită această abordare în cazul unui urs prădător”.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot