Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu ca Președinte al României? La acea vreme era unic în lume!
Istoria îl va reține pentru totdeauna pe Nicolae Ceaușescu, dictatorul român care a condus decenii întregți țara și care a deținut două dintre cele mai mari funcții în stat. Prima funcție importantă a fost cea de secretar general al Partidului Comunist Român. Cea de-a două funcție a fost cea de șef de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până în 1989, când a fost înlăturat, judecat și executat. Câți bani primea Nicolae Ceaușescu ca Președinte al țării?
Ce salariu avea Nicolae Ceaușescu?
Orice funcție a statului este remunerată. Astfel că, inclusiv președintele unei țări (chiar dacă vorbim despre un dictator) primește un salariu, din care i se va calcula pensia la bătrânețe. Cu toate că nu a apucat vârsta pensiei, Nicolae Ceaușescu primea un salariu care oricare alt angajat din România Socialistă.
Soții Nicolae Ceaușescu sunt cunoscuți pentru luxul în care trăiau într-un timp în care românii petreceau ore întregi la cozi pentru strictul necesar. Reședința oficială din Bulevardul Primăverii avea obiecte îmbrăcate în aur și chiar propria piscină.
Averea impresionantă acumulată nu s-a datorat salariului, acesta nefiind unul atât de mare. Ceaușescu avea cea mai mare remunerație din aparatul executiv comunist din România, dar în comparație cu alți șefi de stat, salariul era infim.
„Ceaușescu avea 12.000 lei salariul și 3.000 indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte”, a povestit Petre Gigea, fost ministru de finanțe.
În același timp, Elena Ceaușescu încasa 14.900 lei, în calitate de prim viceprim-ministru. Pe lângă acesta, ea cumula însă și din funcția de director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie. De aici primea 5.900 lei lunar. Astfel că la final de lună, soția dictatorului avea un venit de aproape 20.800 lei, puțin peste 1.000 de dolari.
Ce salarii aveau românii în perioada comunistă?
Perioada comunistă s-a terminat în anul 1989, însă cei mai mulți dintre oameni sunt nostalgici. Ideea de mai bine de atunci era redată de locul de muncă asigurat și un nivel salarial care permitea un trai decent. Reala problemă erau magazine care aveau rafturile goale, iar spre sfârșitul perioadei, cumpărăturile se făceau pe cartelă, cu rația.
Venitul mediu net în 1989 era aproape 3.000 lei (200 dolari). În 1985, un un angajat avea in medie un salariu de 2.827 lei. În 1985, perioada de glorie a mineritului din țară, un inginer la mina de cărbune câștiga până la 4.900 lei, iar un angajat în agricultură până la 4.000 lei.
În topul salariilor a acelor vremuri, urmau jurnaliștii, inginerii chimiști, piloții și contabilii. Un contabil primea lunar aproximativ 3.500 lei. În coada clasamentului erau chelnerii, cu un venit de 1.865 lei, șoferii de autobuz cu 1.920 lei sau poștașii cu 2.040 lei.
Foto: Newmoney.ro & Fanatik.ro