Ce sancțiune primești dacă faci grătarul în fața blocului?

02.08.2023
Ce sancțiune primești dacă faci grătarul în fața blocului?

Foarte mulți români care nu stau la casă aleg să facă grătar pe balcon sau în fața blocului, încălcând astfel legea în vigoare și riscând să primească amenzi usturătoare. Din păcate, majoritatea nu cunoaște prevederile legale în vigoare și consideră că nu face nimic riscant.

Trebuie precizat însă că există și persoane care sunt bine informate și, cu toate acestea, aleg să încalce legea cu bună știință de dragul cărnii la grătar. Potrivit autorităților, cei care fac grătar pe balcon sau în fața blocului pot fi amendați și cu 3.000 de lei.

Ce spune legea?

Legea 54/2012 stipulează clar că activitățile de picnic trebuie efectuate doar în zonele special amenajate de autorități. Doar aici este permisă aprinderea focului și încingerea grătarului. Vorbim strict de ”zone special amenajate pentru activităţile de picnic, zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă”.

Ca atare, cine face focul și pune de un grătar în afara acestor spații special amenajate riscă să fie amendat. Legea în vigoare precizează că sancțiunea poate fi cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, polițiștii locali fiind cei care se ocupă de obicei cu astfel de cazuri.

Cu toate acestea, românii mari amator de grătare, în special, pe timpul verii nu țin cont de prevederile legale și fac grătare pe balcoane, în fața blocurilor sau chiar sus pe imobile. Se pare că nici amenzile foarte mari nu îi sperie, cei mai mulți dintre ei susținând că nu fac nimic rău decât prăjesc o carne.

Autoritățile române au atras atenția că pe timp de secetă o mică scânteie poate declanșa o adevărată tragedie, astfel că dacă cineva are poftă de o carne la grătar ar trebui să o facă în zonele special amenajate, fiindcă sunt condițiile necesare pentru stingerea rapidă a unui posibil incendiu.

Foto: shtiu.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot