Ce scriitor român făcea ravagii în rândul femeilor?
Scriitorii români din trecut au fost personaje boeme, care au știut cum să cucerească o femeie. Pe lângă faptul că limbajul era unul elevat, câțiva dintre aceștia aveau și un aspect fizic de invidiat. Ca atare, metodele de seducție dădeau întotdeauna roade. Se spune că Duiliu Zamfirescu a fost unul dintre acești oameni: frumos și deștept, iar femeile roiau în jurul lui.
Viața lui Duiliu Zamfirescu
Duiliu Zamfirescu s-a născut în data de 30 octombrie 1858, în comuna Plăginești din Țara Românească. Acesta a fost fiul arendașului Lascăr Zamfirescu, iar mama lui, sultana Mincu, era sora arhitectului Ion Mincu. Așadar, situația financiară a familiei a fost una bună, astfel că educația nu a fost o problemă.
Duiliu Zamfirescu a obținut, în anul 1880, licența la Facultatea de Drept din București. Acesta a devenit magistrat, după care a profesat ca avocat şi redactor la ziarul „România liberă”. Se spune că Duiliu a fost unul dintre cei mai buni ziariști ai vieții mondene din Capitală, articolele sale fiind apreciate de toți cei care le citeau.
Duiliu a fost unul dintre puținii scriitori români care au fost bogați. Autorul romanelor din Ciclul Comăneştenilor era mereu în pas cu moda, iar femeile din înaltă clasă erau fascinate de personalitatea acestuia și de stilul său de viață.
Avantajat de aspectul fizic îngrijit, manifestând o afectare studiată cu perseverenţa unui dandy, Duiliu se abătea, după ce ieşea de la redacţie, la restaurantul Iordache, aflat pe strada Covaci, unde lua masa. Apariţiile lui, cu capul acoperit de o pălărie înaltă, cu panglica lată şi cu bordurile a la 1830, de o strălucire impecabilă, atrăgeau fără îndoială privirile clienţilor, în special ale clientelor, l-a descris Corneliu Şenchea pe scriitor în cartea „Bucureşti, Mon Amour”.
După ce a frecventat cele mai bune restaurante și locuri de cazare din București și din țară, având numeroase aventuri, Duiliu a renunțat la cariera jurnalistică și a intrat în diplomaţie, fiind numit secretar de legaţie la Roma. În capitala Italiei acesta și-a găsit marea iubire, căsătorindu-se cu fiica unui senator italian, Henriette Allievi cu care a avut doi copii, Henrietta şi Alexandru.
Duiliu Zamfirescu a murit în data de 3 iunie 1922, în România, lăsând în urma numeroase piese artistice, printre care: „Viaţa la ţară”, „Tănase Scatiu”, „În război”, „Îndreptări”, „Anna”.
Foto: Wikipedia.org