Una dintre întrebările la care oamenii de știință nu au un răspuns clar este „Ce se găsește pe fundul Oceanului?”. Există și câteva certitudini, însă majoritatea răspunsurilor sunt, pentru un moment, presupuneri.
Când vine vorba despre topografia de pe fundul oceanelor, lucrurile se complică. Aproximativ 90% din suprafaţa oceanelor este încă necartografiată din cauza faptului că apa de mare blochează undele radar, astfel că oamenii de știință nu pot afla cu exactitate ce se află pe fundul apei. În ciuda faptului că Marte este la milioane de kilometri depărtare, Planeta Roșie este mai ușor de cartografiat decât Oceanul Planetar.
Dacă sărim în Pământ, în cât timp am ajunge pe partea cealaltă?
Puțini sunt cei care știu că pe fundul apei există păduri subacvatice şi munţi subacvatici. Totodată, în adâncul apelor se găsesc mai multe artefacte decât în muzeele din toată lumea. Experții estimează că pe fundul oceanelor există peste 20 de milioane de tone de aur care era pe corăbiile scufundate de-a lungul vremii. Trebuie spus faptul că pe fundul Oceanului (și aici ne referim la toate cele cinci Oceane din lume) este întuneric complet și o mulțime de creaturi vii, încă necunoscute pentru știință.
Conform cercetătorilor, Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafața Pământului. Aceasta este situat în Oceanul Pacific. La primele măsurători, aceasta avea 10.911 metri adâncime. Acum, aceasta are 11.022 m adâncime. În urmă cu un an, biologii au realizat o filmare în Groapa Marianelor și au descoperit că locul este plin de gunoaie. Printre acestea se numără PET-uri de plastic, o anvelopă și chiar o mașină de spălat. Se speculează că aceste obiecte ar fi fost aruncate de pe vasele maritime.
De ce Marea Neagră se numește astfel? De unde vine denumirea de Marea Neagră?
Foto: Pexels.com