Ce se întâmplă când judeci după aparențe? Cum a apărut cea mai prestigioasă universitate din lume?
O veche zicală spune că „niciodată să nu judeci un om după aparențe”. Sau, cum spunea scriitorul grec Esop, “concluziile trase după aparențe sunt adesea greșite”.
Aceasta este capcana în care mulți dintre noi cădem deoarece, măcar o dată în viață, ni s-a întâmplat să fim judecați de cineva fără să ne cunoască cu adevărat sau chiar noi să-i judecăm pe cei din jurul nostru și, ulterior, să realizăm că am greșit.
Ce se întâmplă când judeci după aparențe? Cum a apărut cea mai prestigioasă universitate din lume?
Povestea despre cum ar fi luat naștere una dintre cele mai mari, mai cunoscute și mai importante universități din lume are darul să confirme acest lucru și, de ce nu, reprezintă o lecție de viață pentru noi toți.
Conform acestei povești, înființarea Universității Stanford din California începe undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când soţii Stanford, îndurerați ca urmare a pierderii fiului lor într-un tragic accident, își doreau să construiască în memoria acestuia o clădire în cadrul universității unde studia copilul lor. De aceea, ei s-au gândit să aibă o întâlnire cu preşedintele Universității Harvard. Zis și făcut. Îmbrăcați modest, cei doi au venit la Boston cu trenul și, fără a avea o programare făcută în prealabil, se prezintă, totuși, încrezători în biroul secretarei președintelui universității.
Văzându-i cum sunt îmbrăcați, aceasta din urmă își dă repede seama că soții Stanford veneau de la țară și că nicidecum nu ar fi putut să aibă vreo legătură cu renumita instituție de învățământ.
„Dorim să-l vedem pe domnul președinte”, i s-a adresat pe un ton calm domnul Stanford femeii de dincolo de birou. „Este ocupat!”, a replicat sec secretara. „Vom aștepta”, a răspuns doamna Stanford.
Soții Stanford au aşteptat ore întregi, nefiind descurajaţi de faptul că sunt ignoraţi. În cele din urmă, secretara s-a înduplecat și a intrat la preşedinte. „Poate dacă vorbiți cu ei câteva minute, vor pleca”, i-a șoptit secretara șefului ei.
Stanford, locul 2 în lume, după Oxford, dar înaintea lui Harvard
Deși nu arăta că ar avea dispoziția necesară pentru a-i primi, totuși, acesta i-a primit pe cei doi. „Am avut un fiu care a învăţat la Harvard timp de un an. A iubit Harvard-ul, a fost fericit aici, dar a murit într-un accident. Soţul meu şi cu mine am vrea să construim ceva, undeva în campus, în memoria lui”, i-a spus femeia președintelui, care nu s-a arătat deloc interesat. „Doamnă, nu putem ridica o statuie pentru fiecare om care a învățat la Harvard pentru că, dacă am face-o, acest loc ar părea un imens cimitir”.
Numai că doamna Stanford a ținut să clarifice lucrurile, spunând că, de fapt, ea și soțul ei să gândiseră să construiască o clădire pe care să o doneze universității. În acel moment, preşedintele a aruncat rapid o privire asupra rochiei femeii și la costumul simplu al bărbatului și le-a spus: „Aveţi cumva idee cât costă o clădire? Am investit peste şapte milioane şi jumătate de dolari în clădirile de la Harvard!”.
Deloc impresionată de această afirmație, femeia s-a întors către soțul ei și i-a șoptit: „Atât de puţin costă o universitate? De ce să nu construim noi de la început una nouă, a noastră?”. Domnul Stanford a acceptat pe loc, iar cei doi s-au ridicat și au părăsit încăperea, lăsându-l pe președinte plin de confuzie și uimire.
Leland Stanford și soția sa au plecat și au călătorit până la Palo Alto, California, unde au pus bazele unei noi universități americane, care avea să devină mai târziu cea mai importantă din Statele Unite ale Americii.
54 de câştigători ai Premiului Nobel
Așa a luat naștere, în anul 1891, Universitatea Stanford. În prezent, potrivit clasamentului internațional 2021 al universităților realizat de „Times Higher Education”, Stanford ocupă locul 2 în lume, după Oxford, dar mai sus cu o poziție decât Harvard, universitatea ridicată în memoria fiului soților Stanford de care cei de acolo nu au mai fost interesați.
Demn de remarcat este faptul că, în ultimele şapte decenii, Universitatea Stanford a dat 54 de câştigători ai Premiului Nobel, 19 dintre aceștia fiind şi acum membri ai universităţii. Această universitate are cel mai mare număr de laureaţi ai premiului „Turing”, echivalentul premiului Nobel în Informatică, scrie adevărul.ro.
De asemenea, Stanford a dat lumii 30 de miliardari, 17 astronauţi şi o parte dintre membrii Congresului SUA. Cei care au studiat aici au fondat companii de prestigiu precum Google, Yahoo, Nike sau Hewlett-Packard. Lucrările originale ale uneia dintre cele mai marcante personalităţi ale secolului ale XX-lea – Martin Luther King Jr. – se află în posesia Universităţii Stanford.
Foto: Pexels.com