Ce se întâmplă dacă înghiți, din greșeală, apă de gură?

01.06.2023
Ce se întâmplă dacă înghiți, din greșeală, apă de gură?

Apa de gură ajută la împrospătarea cavității bucale și este recomandată de medicii stomatologi. Igiena dentară este foarte importantă astfel că specialiștii în sănătate au indicat, în nenumărate rânduri, ca acest lichid să fie utilizat în fiecare dimineață. Trebuie precizat însă că acest tip de apă nu este pentru băut și dacă, din greșeală, ați înghițit din ea efectele pot fi dăunătoare organismului uman.

Cât de periculos este acest lichid?

Apa de gură nu este pentru băut, ci pentru clătitul cavității bucale astfel încât să avem o respirație proaspătă. Potrivit medicilor dentari, dacă din greșeală ați înghițit acest lichid, ar trebui să știți că puteți avea dureri abdominale, greaţă, ameţeală, dureri de cap, probleme de respiraţie, puls rapid, dureri în gât și chiar vărsături cu sânge.

Așadar, nu este de glumit cu înghițitul acestui lichid, deoarece conține tot felul de substanțe toxice. Ba mai mult, în cazul în care cantitatea îngurgitată este mare, se poate ajunge la pierderea cunoştinţei, comă şi chiar deces.

Știai ce se întâmplă dacă bei apă de gură? Apa de gură conține alcool ceea ce-i poate tenta pe unii. În plus conține și ingrediente otrăvitoare, ca apa oxigentată sau iglucontatul de clorehexidină. Dacă înghiți din greșeală o cantitate mică vei scăpa doar cu dureri de stomac, diaree, amețeală, poate chiar leșin. Însă, dacă bei în cantitate mare pe lângă faptul că te vei îmbăta de la alcool, nu vei supraviețui, a spus Alin Decean într-un video pe Tik Tok, potrivit click.ro.

Ce faci dacă ai înghițit apă de gură?

Medicii recomandă ca persoanele care au înghițit, din greșeală, apă de gură să nu se panicheze. Aceștia ar trebui să sune la numărul de urgență 112 și să menționeze substanța pe care au îngurgitat-o. Totodată, este indicat ca ambalajul lichidului să fie păstrat astfel încât medicii să știe ce conține acesta. Până la sosirea ambulanței, dacă apa a fost înghițită de un minor, se poate apela serviciul TOXAPEL la numerele (021) 210.61.83 sau (021) 210.62.82. Acesta este un serviciu telefonic de urgență pentru acordarea primului ajutor unui copil intoxicat până la sosirea cadrelor medicale sau până la prezentarea la spital.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot