Ce se întâmplă dacă mănânci pâine cu mucegai?

08.07.2020
Ce se întâmplă dacă mănânci pâine cu mucegai?

Multă lume a mâncat pâine cu mucegai fără să își dea seama. Unii dintre noi au consumat și cu bună știință. Trebuie știut faptul că mucegaiul este periculos pentru organismul uman, fiindcă transportă micotoxine sau otrăvuri fungice. Consumul acestuia poate duce la toxinfecții alimentare, care au ca efecte nedorite crampe intestinale, febră, diaree, vomă şi ameţeală.

Ce se întâmplă dacă mănânci pâine cu mucegai?

Dacă ai mâncat pâine cu mucegai, există riscul să te îmbolnăvești destul de grav, asta în funcție de tipul de ciupercă sau bacterie care s-a dezvoltat. Este bine de știut, însă, că nu toate tipurile de mucegai sunt periculoase, unele dintre acestea sunt folosite în industria alimentară, la diferite feluri de brânză.

Odată apărut pe pâine, mucegaiul o infectează pe toată. Acesta se dezvoltă ușor în locuri călduroase, întunecate şi cu umiditate mare. Salmonela este una dintre bolile care pot să apară, dacă ai mâncat pâine cu mucegai. Din fericire, aceasta se poate trata cu medicamente. Există cazuri când poate apărea o boală mai gravă, cum ar fi Stachybotrys chartarum, care poate cauza iritarea cavităţii bucale, a nasului, a gâtului şi, în cazuri mai grave, poate duce la şoc, hemoragie, necroză dermică şi chiar deces.

Care mucegai este benefic pentru organism și care este dăunător?

Mucegaiul este una dintre cele mai vechi forme de viață de pe planetă. Aceste microorganisme cuprind atât specii periculoase cât și benefice pentru organismul uman. Unele specii de mucegai sunt folosite în medicină și în producția de alimente, însă altele sunt un adevărat pericol pentru sănătatea organismului uman.

Trebuie știut că mucegaiul produce toxine, care pot duce la micoze. Specialiștii în domeniul sănătății numesc această ciupercă „ucigașul tăcut”. Cel care se dezvoltă pe alimente este cel mai periculos și nu trebuie consumat sub nicio formă.

Cu toate acestea, există un tip de mucegai care se găsește pe brânză și poate fi consumată fără probleme, fiind sănătos. Acest tip ajută la îmbunătățirea stării osoase dar și la normalizarea proceselor metabolice.

Foto: dialogonline.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot