Cine nu a spart măcar o dată un ou? Toată lumea a văzut albușul, gălenușul, le-a observat, le-a atins, le-a gustat, în stare crudă sau pregătite. Legile fizicii sunt impresionante și puțini sunt cei care au văzut cum se comportă conținutul unui ou în apă. Un scafandru a spart un ou în ocean și a filmat experimentul.
Ce se întâmplă dacă spargi un ou sub apă?
Un ou spart în bucătărie poate face mizerie, dar un ou spart la 18 metri sub nivelul mării, este cu totul altă poveste. Presiunea asupra oului este de 2,8 ori mai mare decât presiunea atmosferică și albușul și gălbenușul rămân împreună ca o coajă invizibilă de ou. Ba mai mult, oul pare a fi o meduză înotătoare.
Cum se sparge un ou cu ușurință?
În mediul uscat, cercetătorii au studiat cum se sparge un ou în mod corect. Pentru a realiza crăpătura perfectă, oamenii de știință de la Universitatea Duke susțin că oul trebuie lovit în partea cea mai netedă, adică fix în mijloc. Partea superioară și cea inferioară ale oului sunt cele mai rezistente și asta și pentru că sunt zone curbate.
Curiozități despre ouă:
Dintre toate alimentele, ouăle conțin proteinele (atât vegetale cât și animale) de cea mai bună calitate;
Pentru a verifica vechimea unui ou, acesta trebuie pus în apă. Dacă plutește, înseamnă că oul testat este extrem de vechi;
Pe vremea în care țăranii nu aveau frigidere, aceștia păstrau ouale între 3 – 6 luni. Ouăle erau puse în sare grunjoasă sau pastă de var.
Un ou asigură două treimi din doza zilnică de colesterol recomandată de nutriționiști.
Micile pete de sânge existente în albuș sau gălbenuș sunt din pricina unei rupturi la nivelul vaselor de sânge.
Un ou se dezvoltă într-o perioadă cuprinsă între 24 și 26 de ore.
Dieta găinilor determină culoarea gălbenușului. Unii producători hrănesc găinile cu suplimente naturale, cum ar fi petale de gălbenele, pentru a da gălbenușului o culoare frumoasă.
Nu toate rasele de găini depun ouă zilnic. Unele rase depun ouă la două zile sau o dată până la de două ori pe săptămână.
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot
La momentul actual, cazinourile din mediul online continuă să crească în popularitate în rândul jucătorilor, venind în întâmpinarea acestora cu diverse beneficii. Pe lângă avantajele deja... citește tot