Ce se întâmplă în organism dacă nu mănânci o zi?
Alimentația este esențială pentru funcționarea normală a organismului uman. Practic, toată energia pe care o are un corp provine din mâncarea pe care o consumă. Dacă o persoană alege să nu mănânce, din diferite motive, o zi întreagă ar trebui să știe că își pune sănătatea în pericol.
Cum îți este afectată sănătatea, dacă nu mănânci o zi?
După aproximativ șase ore fără hrană, rezervele de glicogen din organism scad. Acesta este responsabil cu stocarea carbohidraților în corp și înmagazinarea energiei. Drept urmare, fără mâncare organismul uman va încerca să găsească alte surse de energie. Nivelul glicemiei din sânge va scădea, de asemenea, foarte mult și îți va fi foarte greu să te concentrezi.
Foamea va pune stăpânire pe corp și va apărea o senzație de iritabilitate, împreună cu un tremur și o transpirație excesivă a palmelor. Odată ce glicogenul este epuizat, corpul va începe să ardă grăsimile pentru a obține energie. Acest proces este cunoscut sub numele de cetoza și produce molecule numite cetone. Ele sunt utilizate de creier și de alte organe pentru a înlocui glucoza ca sursă de energie.
Trebuie precizat că metabolismul bazal reprezintă energia consumată de organism în repaus pentru a menține funcțiile vitale, cum ar fi respirația, funcționarea inimii și repararea celulelor. În timpul în care nu mâncați, metabolismul bazal poate scădea și mai mult pentru a conserva energie.
Fără hrană și lichide, corpul poate pierde apă și electroliți esențiali, cum ar fi sodiul, potasiul și magneziul. Este important să beți suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea și dezechilibrele electrolitice. Potrivit specialiștilor în sănătate, dacă o femeie nu mănâncă mai bine 72 de ore, ovulația sa va avea de suferit, iar corpul va opri ciclul menstrual. Totodată pot apărea accidentări, fiindcă va scădea densitatea osoasă. Acestea sunt însă cazuri extreme, dar este bine de ținut cont de ele.
Este important de menționat faptul că postul pe termen scurt, cum ar fi o zi, poate fi tolerat în mod normal de majoritatea oamenilor sănătoși. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să consulți un medic înainte de a începe orice tip de regim alimentar.
Foto: Depositphotos.com