Ce se întâmplă în Sri Lanka, țara unde are loc o criză politică fără precedent?
Criza politică, economică şi socială din Sri Lanka se aseamănă foarte mult cu ceea ce au trăit românii în decembrie 1989 și după. Corupția endemică a făcut ca economia țării să se prăbușească, aceasta fiind cea mai gravă criză financiară de la obţinerea independenţei de Marea Britanie, în anul 1948.
Lucrurile s-au agravat rău odată cu venirea la putere a familiei Rajapaksa, prin alegerea în anul 2005 a lui Mahinda în funcția de președinte. După ce și-a început mandatul, mai multe rude ale sale au fost numite în funcții cheie în stat. Basil, fratele mai mic al președintelui, a ajuns ministru de Finanțe și se spune că el era cel care conducea de fapt țara.
Fără cunoștințe de economie, acesta a îngropat țara în datorii, iar visteria țării a secat aproape de tot. Cu toate că la putere a venit, în anul 2019, celălalt frate a lui Mahinda, Gotabaya Rajapaksa, se spune că tot Basil a fost cel care a condus din umbră. Lupta pentru putere în familia Rajapaksa s-a revărsat în stradă.
Drept urmare, problemele financiare ale țării s-au agravat, inflația a atins cote alarmante, iar lumea nu a mai rezistat și a ieșit în stradă. Nimeni nu a mai ascultat comenzile președintelui, astfel că tensiunile sociale au fost printre cele mai violente din istoria țării. Un grup de protestatari a luat cu asalt casa premierului care a rămas baricadat până ce a fost evacuat de forţele speciale, iar locuinţele a peste 70 de deputaţi au fost incendiate şi unul dintre ei a fost omorât în bătaie.
Preşedintele statului Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a demisionat din funcție, iar prerogativele sale au fost preluate de premierul Ranil Wickremesinghe până când va fi ales un nou președinte. Din păcate, în Sri Lanka este o luptă pentru putere, iar cei care au de suferit sunt oamenii de rând.
Curiozități despre Sri Lanka
1. Sri Lanka este poreclită „Perla Oceanului Indian” sau „Lacrima Indiei”. Prima poreclă a fost dată probabil datorită frumuseții sale naturale, biodiversității extraordinare, precum și a pietrelor prețioase din zonă. Cea de a doua poreclă a fost oferită deoarece statul insular are o formă de lacrimă.
2. Țara este plină de animale. Cu toate că Sri Lanka are o suprafață de doar 65.610 metri pătrați, micuțul stat insular este casă pentru o varietate de animale. În această zonă pot fi văzute 123 de specii de mamifere (cum ar fi elefanți, leoparzi și crocodili), 227 de specii de păsări, 178 de specii de reptile, 122 de specii de amfibieni și multe altele.
3. Ceaiul este o adevărată afacere. Peste un milion de oameni din cei 22 de milioane ai țării lucrează în industria ceaiului. Prima plantă de acest gen a fost adusă în regiune din China, de către britanici, în anul 1824, iar de atunci s-a dezvoltat un adevărat sector economic în jurul acestei ramuri a agriculturii.
4. Sri Lanka este casa scorțișoarei. Pe lângă faptul că este un mare producător de ceai, țara este recunoscută la nivel mondial și ca un mare exportator de scorțișoară.
5. Vârful lui Adam este cel mai sacru munte din țară. Cocoțat în zona pitorească a țării, acest vârf sfânt a fost o Mecca pentru oamenii cu diverse credințe, din Sri Lanka, de peste o mie de ani. În budism, vârful este cunoscut sub numele de Sri Pada, adică amprenta sacră, și se crede că a fost lăsat de Buddha când mergea în Paradis. Pentru hinduși, este amprenta lordului Shiva. De cealaltă parte creștinii și musulmanii spun că este amprenta lui Adam, când a fost alungat din Grădina Edenului.
6. Sri Lanka a oferit cuvântul „serendipity” limbii engleze. Termenul este derivat din „Serendip”, care reprezintă numele dat țării Sri Lanka de către arabi și perși. Serendipity reprezintă unul dintre cuvintele preferate ale englezilor și este foarte greu de tradus cu acuratețe, însă cea mai apropiată variantă o reprezintă cuvântul „noroc”.
7. Steagul țării este unul dintre cele mai vechi din lume. Drapelul statului Sri Lanka, cunoscut și sub numele de Steagul Leului, este considerat unul dintre cele mai vechi din lume, datând din anul 162 î. de Hr. De asemenea, se crede că este singurul steag din lume care recunoaște diferite credințe religioase, frunzele bo reprezentând budismul, portocaliu pentru hinduism și verdele pentru islam.
8. Unul dintre dinții lui Buddha este găzduit într-un templu din Kandy. Dintele a fost adus din India în secolul al IV-lea d. Hr. În fiecare vară, are loc un mare festival cunoscut sub numele de Esala Perahera (Festivalul Dintelui), unul dintre cele mai bune 7 festivaluri din Sri Lanka, pentru a onora dintele.
9. Sri Lanka are cea mai mare rată de alfabetizare din Asia de Sud. Sri Lanka acordă o mare importanță educației și face din aceasta un drept fundamental în Constituția sa. Se spune că țara are o rată de alfabetizare de 92%, ceea ce o face cea mai ridicată rată din Asia de Sud, precum și una dintre cele mai ridicate din Asia.
10. Aici poate fi văzut cel mai bătrân copac plantat de oamenii din lume. Acesta se află în Anuradhapura, una dintre capitalele antice ale statului Sri Lanka și este un smochin sacru în vârstă de 2.300 de ani, numit Sri Maha Bodhiya. Arborele a fost plantat în anul 288 î. de Hr. Se spune că sub acest arbore Buddha a atins iluminarea atunci când medita.
Foto: Wikipedia.org