Ce semnificație are degetul mijlociu? Cum a apărut acest semn considerată astăzi ca fiind obscen?

de: Bogdan Andu
09 05. 2023
degetul mijlociu

Simbolul degetului mijlociu este universal și cunoscut de toată lumea. Din păcate, în prezent este folosit cu conotații negative, care de multe ori instigă la violență. Originea lui este puțin cunoscută astăzi, având cu totul o altă semnificație decât credem noi. Ce înseamna în trecut când era arătat degetul mijlociu?

Ce semnificație are degetul mijlociu?

Sute de ani de conflicte au dus ca și în prezent, multe semne pe care le arătăm să aibă conotație negativă. Unul dintre ele este degetul mijlociu. În prezent, dacă cineva ne arată acest semn, tindem să credem că ne înjură.

Cu toate acestea, istoria semnului datează cu peste sute de ani în urmă. În anul 1415, pe data de 25 octombrie, a avut loc o bătălie între englezi și francezi în localitatea Azincourt. Înaintea bătăliei, francezii au decis să le taie tuturor prizonierilor britanici degetele mijlocii, pentru a le fi imposibil să mai tragă cu arcul.

Francezii au pierdut bătălia, iar englezii care au scăpat nemutilați i-au batjocorit pe adversari arătându-le degetul mijlociu. În timpul bătăliei, 6.000 de soldați francezi și-ai pierdut viața, în timp ce englezii au reușit să reducă pierderile la doar 400 de vieți.

O altă posibilitate a originii semnului poate fi găsită tocmai în primul secol din lumea mediteraneeană. Semnul a fost perceput ca una dintre metodele de a ține departe deochiul.

Care este originea degetului mare în sus ca semn de „Ok”?

Un alt semn care a intrat în memoria colectivă este degetul mare care înseamnă „Ok”. cu toate că este folosit de mii de ani, puțin știu de unde a pornit această modă. Deși cinematografia ne-a prezentat semnul în filmul Gladiatorul pentru a decide viața unui luptător, semnificația nu este tocmai corectă.

Nu mulțimea decidea soarta gladiatorului, ci un arbitru al arenei care folosea gestul pentru a comunica dacă luptătorul trebuie cruțat sau nu. Degetul în sus însemna cruțarea vieții, iar degetul în jos însemna că viața luptătorului nu ar trebuie salvată și că poate să fie ucis.

Foto:Depositphotos.com