Ce simbolizează cele cinci cercuri Olimpice și cum au fost alese?

16.02.2018
Ce simbolizează cele cinci cercuri Olimpice și cum au fost alese?

Ce simbolizează cele cinci cercuri Olimpice? Aceasta este una dintre întrebările pe care, o dată la patru ani, și le pun milioane de privitori din întreaga lume, atunci când au loc Jocurile Olimpice.

Ce sunt Jocurile Olimpice?

Jocurile Olimpice reprezintă unele dintre cele mai fastuoase evenimente sportive de pe glob. Acestea se desfășoară o dată la patru ani și adună la start sportivi din aproape toate țările lumii. Deși milioane de oameni se uită la întrecere, puțin sunt cei care știu ce simbolizează cele cinci cercuri Olimpice.

Multă vreme, s-a crezut că cele cinci cercuri olimpice (albastru, galben, negru, verde și roșu) simbolizează cele cinci continente (America, Europa, Asia, Africa și Oceania). Se considera că cele două continente Americane reprezintă un singur cerc, iar Antarctica nu era luată în calcul.

Jocurile moderne olimpice se datorează eforturilor lui Pierre de Coubertin (1863-1937), francezul care a reînviat tradiția Jocurilor Olimpice. Pierre de Coubertin ar fi fost inspirat în alegerea acestei embleme de către psihiatrul Carl Jung. Acesta din urmă considera cercul sau inelul ca fiind o expresie a continuităţii fiinţei umane.

Jocurile Olimpice

Alte voci afirmă că francezul Coubertin a ales cercurile fiind inspirat de coronițele de dafin, măslin sau stejar pe care le primeau sportivii câștigători în perioada antică.

O altă ipoteză vehiculată este aceea că alegerea celor șase culori (inclusiv fundalul alb) s-a făcut ținându-se cont de culorile steagurilor tuturor națiunilor, întrucât cel puțin o culoare dintre cele șase se regăsește pe steagul fiecărei țări. Cu toate acestea, Coubertin nu a specificat niciodată în mod oficial ce reprezintă cele cinci culori alese ale cercurilor olimpice.

Curiozități Jocurile Olimpice

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot