Ce șmecherie! Cum a vrut Argentina să pună mâna pe Antarctica?

26.07.2021
Ce șmecherie! Cum a vrut Argentina să pună mâna pe Antarctica?

Argentina este a doua țară ca mărime, după Brazilia, din America de Sud cu o suprafață de 2.780.400 de kilometri pătrați. Țara mai înglobează și o serie de insule din Oceanul Atlantic, mărindu-i considerabil teritoriul până la 2.808.400 de kilometri pătrați. De-a lungul istoriei, statul sud-american a trebuit să lupte pentru independență sa, în special cu conchistadorii spanioli. Însă, au fost și momente când autoritățile de la Buenos Aires au căutat să pună mâna pe noi teritorii, cum ar fi Antarctica.

Cum a vrut Argentina să pună mâna pe Antarctica?

Buenos Aires este capitala Argentinei și este cel mai mare oraș din țară. La un moment dat, liderii statului argentinian au observat o oportunitate de a pune mâna pe Antarctica. Evenimentul a avut loc în anul 1977, când ţara sud-americană a trimis o femeie însărcinată în Antarctica pentru a revendica o parte din suprafața teritoriului.

Pare greu de crezut așa ceva, însă este adevărat. Femeia însărcinată se numea Silvia Morella de Palma și fusese trimisă în Antarctica pentru a se stabili acolo, iar autoritățile argentiniene să ceară, potrivit legilor internaționale, drept de proprietate pentru aceasta.

La momentul călătoriei sale, Silvia era însărcinată în 7 luni, iar fiul ei Emilio Marcos Palma s-a născut pe 7 ianuarie 1978. Băiețelul a fost prima persoană născută vreodată în Antarctica. Din păcate pentru argentinieni, operațiunea lor nu a avut câștig de cauză.

De cine aparține Antarctica?

Antarctica este continentul care nu aparține niciunui stat. În conformitate cu Convenția din Antarctica, semnată în anul 1959. Antarctica nu aparține nici unei stări, singurul tip de activitate care este permis pe teritoriul său este cea științifică. De-a lungul timpului, mai multe state au avut interese în Antarctica printre care Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de Sud, Uniunea Sovietică, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii.

Curiozități despre Antarctica:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot