Ce specie de rechin trăiește în apele Mării Negre?
De fiecare dată când mergem pe litoral avem prilejul să admirăm peștii, meduzele, scoicile și, dacă avem noroc, chiar delfinii care viețuiesc în apele Mării Negre. Ceea ce puțini dintre noi știm este faptul că marea adăposetește în largul său peste 1.500 de specii de viețuitoare precum scrumbia albastră, calcanul, hamsia, stavridul, şprotul sau guvidul.
Ce specie de rechin trăiește în Marea Neagră?
Există, însă, și alte specii unele dintre acestea spectaculoase, ca de exemplu rândunica de mare, zarganul, pisica de mare, smaridul, cambula, boul de mare, lavracul sau căluţul de mare, dar și chiar o specie de rechin. Spaima peștilor în aproape toate mările şi oceanele planetei, rechinul numără aproximativ 400 de specii.
Cele mai periculoase dintre ele sunt marele alb, rechinul tigru și rechinul taur, toate trei atacând cel mai adesea oameni. Din fericire, în apele Mării Negre nu trăiește nici una dintre aceste specii, ci una cunoscută sub denumirea populară de „câine de mare“, singura, de altfel, care viețuiește, cel puțin deocamdată, în aceste ape. Acesta mai poate fi întâlnit și în Marea Mediterană, Marea Baltică, Marea Nordului, precum și în apele reci ale Oceanelor Atlantic și Pacific.
Câinele de mare, specie de rechin fricoasă
Spre deosebire de alte specii, câinele de mare are un comportament asemănător cu cel al lupilor, de unde și numele său. Măsoară aproximativ între 1,5 și 1,7 metri în lungime și ajung să cântărească până la 14-15 kg. Culorile predominante sunt cenușiu și albastru. Capul lui este plat, dinții sunt așezați pe șase rânduri, cu vârfurile îndoite de la mijloc spre colțurile gurii, care este poziționată sub bot. Ochii au formă ovală, iar irisul poate avea mai multe nuanțe.
Se hrănește de regulă cu scrumbii, guvizi și hamsii. Specific acestui rechin este un țep care precedă ambele înotătoare dorsale, motiv pentru care este cunoscut și sub denumirea de pește cu pinteni. Specialiștii susțin că acești țepi sunt veninoși, iar înțepătura este foarte dureroasă. Câinele de mare trăiește solitar, la adâncimi de 50-90 de metri, și socializează cu alte exemplare din specia lui doar în perioada de împerechere, care se situează în intervalul ianuarie-martie.
Durata de viață este relativ mică, între 35 și 75 de ani, iar populațiile de câini de mare se refac cu greutate. Spre deosebire de alte specii, câinele de mare este cel mai fricos rechin și se întâmplă foarte rar să se apropie de țărm, la adâncimi mai mici de 10 metri. Din aceeaşi familie mai fac parte pisica de mare şi vulpea de mare, întâlnite mai frecvent.
Foto: Captură Youtube