Ce sunt anticorpii și cum funcționează virușii?
Toată lumea știe că organismul uman are capacitatea să lupte cu virușii și bacteriile, fără să ia medicamente. Corpul are propriul său sistem de apărare format din anticorpi. Aceștia reprezintă prima linie defensivă împotriva infecțiilor.
Anticorpii sunt proteine mari în formă de Y și sunt recrutați de către sistemul imunitar să identifice și să neutralizeze bacteriile și virușii. Fiecare anticorp are un obiectiv unic, cunoscut sub numele de antigen prezent asupra corpului invadator. Acest antigen ajută anticorpul în identificarea virusului stau bateriei ca mai apoi acestea să fie distruse înainte să provoace vreo boală. Așadar, fiecare anticorp este specific unui anumit tip de virus sau bacterie.
Un anticorp este reprezentat de o imunoglobulină, adică o proteină gamaglobulinică gasită în plasmă. Anticorpii sunt produși de globulele albe din sânge specializate, numite limfocite B sau celule B. Un anticorp odată ce s-a luptat cu un virus sau o bacterie, va continua să se plimbe prin sânge în întreg organismul și va știi să neutralizeze, în viitor, acel corp străin.
Tipuri de anticorpi
Anticorpii sunt grupați în cinci clase și acționează în zone diferite. De asemenea, aceștia au activități diferite și atacă virușii în funcție de programarea fiecăruia. Anticorpii semnalează celorlalte celule ale sistemului imunitar să lupte și să scape de microbii care au invadat organismul.
Așadar organismul uman are următoarele tipuri de anticorpi:
- lgA – Aceștia luptă cu bacteriile mucoase (căile respiratorii).
- IgD – Se găsesc în cantitate foarte mică în sânge și au rolul de a capta antigenul împreună cu IgM. Totodată intervin și în maturarea limfocitelor.
- IgE – Au un rol cheie în lupta cu paraziții, helminții și mecanismul alergiilor.
- IgG – Aceștia reprezintă 75% din totalul anticorpilor plasmatici. Atunci când un organism se infectează nivelul acestor anticorpi crește.
- IgM – Sunt imunoglobulinele secretate în cursul primului contact cu un antigen și contribuie la eliminarea microbilor.
În concluzie, anticorpii sunt modalitatea naturală a unui organism de a se lupta cu virușii și bacteriile din mediul înconjurător. Fără acest sistem de apărare, omul nu ar putea trăi foarte mult. Putem spune că anticorpii reprezintă armata invizibilă a organismului uman.
Foto: agi.it