După primul tur al alegerilor prezidențiale în care Călin Georgescu a ieșit triumfător (singurul care a obținut peste 2 milioane de voturi) se tot vorbește în spațiul public despre boți și troli. Candidatul Călin Georgescu este acuzat că ar fi folosit astfel de metode în campania sa. Ce sunt boții și trolii și cum sunt folosiți de către anumiți candidați?
Un bot este un program software automatizat care efectuează sarcini repetitive sau predefinite online. Boții sunt utilizați pentru a simula acțiuni umane pe internet. În unele cazuri, boții sunt folosiți pentru scopuri legale și utile, dar pot fi folosiți și în scopuri dăunătoare.
Boții răi sunt utilizați în scopuri dăunătoare, cum ar fi spamming-ul, distribuirea de știri false (fake news), atacurile de tip DDoS (Distributed Denial of Service), sau pentru a manipula conturi pe rețelele sociale (de exemplu, creând impresia că o anumită temă sau subiect este mai popular decât este în realitate, așa cum sunt alegerile electorale).
Un trol este o persoană sau un cont online care intenționează să provoace conflicte, să provoace reacții emoționale sau să deranjeze discuțiile online. Trolii folosesc adesea comentarii provocatoare, jignitoare sau exagerate pentru a obține o reacție din partea altora.
Trolii adesea postează comentarii provocatoare pe forumuri, rețele sociale sau bloguri pentru a crea haos și a atrage atenția. Scopul acestora este, de obicei, să creeze conflicte, să distragă atenția de la subiecte serioase sau să enerveze utilizatorii. Ei pot răspunde în mod sarcastic sau agresiv pentru a stârni discuții inutile și pentru a „împinge” limitele unei conversații.
Marius Lulea, prim vicepreședinte al AUR, a explicat că performanța lui Călin Georgescu se datorează tehnologie performantă de boți și troli pe TikTok, folosită. „S-au folosit boți și troli”, a afirmat Lulea pentru Hotnews.ro.
Acesta a adăugat: „Generarea acestor boți se face automat pe baza unor softuri și echipamente performante și în momentul în care Șoșoacă a fost retrasă de pe scena politică boții au fost mutați pe Călin Georgescu”.
Serviciul Român de Informații a confirmat că există ferme de troli, boți și conturi false în România, însă spune că amploarea fenomenului nu pune în pericol siguranța națională. SRI a infirmat implicarea externă în manipularea campaniei electorale, potrivit răspunsului primit de Comisia parlamentară de control al Serviciului, conform Digi24.ro.
În contextul unei sesizări făcute de Comisia de control al Serviciului care a cerut informații despre existența pe teritoriul României a unor entități statale sau non-statale care pot afecta sau influența procesul democratic al alegerilor prezidențiale și parlamentare, SRI spune: