Ce sunt carbohidrații? Unde se găsesc carbohidrații?

10.09.2020
Ce sunt carbohidrații? Unde se găsesc carbohidrații?

Carbohidrații sunt macronutrimente, adică zaharurile, amidonul și fibrele care se găsesc în fructe, cereale, legume și produsele lactate. Un carbohidrat este o biomoleculă formată din atomi de carbon (C), hidrogen (H) și oxigen (O), de obicei cu un raport atom-hidrogen-oxigen de 2: 1 (ca în apă).

Ce sunt carbohidrații?

Termenul „carbohidrat” este un sinonim al zaharidei, un grup care include zaharuri, amidon și celuloză. Zaharidele sunt împărțite în patru grupe chimice: monozaharide, dizaharide, oligozaharide și polizaharide. Monozaharidele și dizaharidele sunt cei mai mici carbohidrați (cu greutate moleculară mai mică), denumiți în mod obișnuit zaharuri. Glucidele (oligozaharide) îndeplinesc numeroase roluri în organismele vii, iar polizaharidele servesc la stocarea energiei (de exemplu amidon și glicogen).

Unde se găsesc carbohidrații?

Carbohidrații sunt esențiali pentru nutriție și se găsesc într-o mare varietate de alimente naturale și procesate. Amidonul este o polizaharidă. Este abundent în cereale (grâu, porumb, orez), cartofi și alimente procesate pe bază de făină de cereale, cum ar fi pâinea, pizza sau pastele. Zaharurile apar în dieta umană în principal sub formă de zahăr de masă (zaharoză, extrasă din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr), lactoză (abundentă în lapte), glucoză și fructoză, ambele apar în mod natural în miere, multe fructe și unele legume. Zahărul de masă, laptele sau mierea sunt adesea adăugate băuturilor și multor alimente preparate, cum ar fi gemul, biscuiții și prăjiturile.

Cât sunt de sănătoși carbohidrații?

Niveluri ridicate de carbohidrați sunt asociate cu alimentele procesate sau alimentele rafinate din plante, inclusiv dulciuri, prăjituri și bomboane, zahăr de masă, miere, băuturi răcoritoare, pâine și biscuiți, gemuri și produse din fructe, paste și cereale pentru micul dejun. Cantități mai mici de carbohidrați sunt de obicei asociate cu alimente nerafinate, inclusiv fasolea, orezul și fructe nerafinatele. Alimentele pe bază de animale au în general cele mai scăzute niveluri de carbohidrați, deși laptele conține o proporție mare de lactoză.

Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, cantitatea zilnică recomandată de carbohidrați pentru adulți este de 135 de grame. Specialiștii în sănătate susțin că oamenii ar trebui să aibă între 45 și 65% de carbohidrați din totalul caloriilor consumate. Un gram de carbohidrat este egal cu aproximativ 4 calorii. Drept urmare, un regim alimentar de 1.800 de calorii pe zi ar fi egal cu minimum 202 grame și maximum 292 de grame de carbohidrați.

În concluzie, carbohidrați asigură funcționarea sistemului nervos central și produce energie pentru masa musculară și funcționarea optimă a creierului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot