Ce sunt emoțiile? Care sunt cele 6 emoții de bază?

de: Ion Sebastian
03 03. 2021
_97299232_gettyimages-598165432

Emoțiile ne influențează în viața de zi cu zi modul în care trăim și interacțiunile cu oamenii din jur. În funcție de alegerile pe care le facem poate părea că uneori suntem conduși de emoții, percepțiile noastre fiind influențat în fiecare moment.

Ce sunt emoțiile?

Emoțiile sunt stări destul de complexe, simțite ca schimbări fizice și psihice și care ne influențează modul de gândire și comportamentul. Emoțiile pot influența sau distorsiona anumite sezațiile, atenția, memoria și gândirea.

De exemplu, în momente de furie sau teamă, gândirea poate și concentrarea, pot fi afectate. Cu toate că emoțiile pot influența activitățile mentale, acestea duc la schimbări în corpul uman, de la mușchi, la diferite expresii faciale sau chiar nivelul de energie.

” Ca să găsim o lume nouă am avut nevoie de o hartă, și ca să ne găsim o minte calmă avem nevoie de o hartă a emoțiilor noastre” Dalai Lama

Care sunt emoțiile de bază?

Cercetătorul Paul Ekman a descoperit în urma mai multor studii asupra psihologiei umane că ființa umană beneficiază de șase emoții de bază: fericire, tristețe, teamă, furie, surprindere, dezgust.

Ce este fericirea?

Fericirea este emoția caracterizată printr-o stare de bine care apare atunci când fie se întâmplă ceva ce ne dorim ori ceva ce ne face să ne simțim bine. Starea de fericire este manifestată pe chip printr-un zâmbet, închis sau descis, ridicarea obrajilor și micșorarea ochilor.

Atunci când vine vorba de comportament, oamenii își se pot manifesta diferit, pot striga de fericire, pot plânge, pot dansa sau pur și simplu pot zâmbi larg.

Ce este tristețea?

Tristețea este opusul fericirii. Tristețea este emoția etichetată ca fiind negativă, ea apare odată cu un eveniment negativ, în general pierdere.

De exemplu, pierderea unei persoane, a unui obiect, a unei relații, a stării de sănătate sau a unor resurse. Tristețea este simțită în corp ca un gol interior, o lipsă de energie sau o greutate apăsătoar; o durere în piept sau în inimă. Tristețea se manifestă pe chip prin colțurile buzelor trase în jos.

În general, când o persoană este tristă se uită în jos, iar dacă starea de tristețe este intensă, bărbia poate tremura, împingând în sus buza inferioară. Tristețea se manifestă în corportament diferit, poate face oamenii să plângă, să aibă gesturi necontrolate, ori se pot simții lipsiți de energie.

Ce este teama?

Teama este emoția care ține de mecanismul de supraviețuire. Mai exact, teama este răspunsul situațiilor în care o amenințare poate pune în pericol viața.

Teama, sau frica se simte în corp prin bătăi accelerate ale inimii și mișcări tremurânde ale corpului. În comportamentul uman, corpul se poate strânge ușor pentru a se face mai mic și a se proteja. De asemenea, pot apărea lacrimile sau plânsul.

Ce este furia?

Furia este emoția care apare în urma unei nedreptăți, când unele limite sunt încălcate, sau când omul este rănit, fizic sau emoțional. Simptomele furiei sunt variate, inima bate mai tare, apare o stare e agitație, apare înroșirea feței, tremurături la nivelul mâinilor și ale picioarelor sau schimbarea tonului vocii.

În comportament, dacă furia nu este stăpântite putem ajunge să facem sau să spunem lucruri pe care să le regretăm ulterior. De obicei, când o persoană trece prin acestă emoție poate avea un limbaj nepotrivit, poate striga, înjura și poate avea un comportament agresiv.

” Poți să porți cu tine o sabie sau un pistol și să nu le folosești niciodată. Așa este și cu furia” Vijay Eswaran

Ce este surprinderea?

Surprinderea este emoția care apare ca răspuns la lucruri sau evenimente la care nu ne așteptam să se întample. Surprinderea se manifestă și dispare brusc, urmată ulterior de o altă emoție ca răspuns la lucrul care a produs emoția.

Spre exemplu, 2 prieteni vechi se întâlnesc brusc prin oraș, inițial apare suprinderea, deoarece niciunul nu se aștepta la întrevedere, iar apoi senzație de bucurie, pentru că prietenii se iubesc.

Surpinderea se manifestă în corp prin prezența unui fior scurt, un gol în stomac su bătăi repetate ale inimii. De obicei surpinderea  se manifestă prin ridicarea sprâncenelor  și deschiderea largă a gurii. Comportamentul diferă, de la scăparea obiectelor ținute în mâini până la țipăt sau o inspirație bruscă.

Ce este dezgustul?

Dezgustul este emoția care apare în momentul în care avem de a face cu lucruri care nu ne plac, le considerăm ca fiind respingătoarea sau murdare.

Acestă emoție vine în urma altor simțuri: gust, miros, văz, atingere sau auz. Dezgustul se simte de cele mai multe ori la nivelul stomacului, poate apărea tusea, sau vărsături.

La nivelul feței pot apărea riduri, toată fața se adună și se tensioneaza în jurul nasului. În comportament corpul tinde să respingă lucrurile care provoacă dezgustul, prin blocarea sau evitarea fizică de ele.