Ce sunt fobiile? Care sunt cele mai întâlnite fobii?

02.03.2021
Ce sunt fobiile? Care sunt cele mai întâlnite fobii?

Fobiile sunt niște temeri iraționale, persistente, duse uneori la extreme și în același timp inofensive. Fobiile sunt stârnite atât de anumite situații cât și de anticiparea lor.

Ce sunt fobiile?

Fobiile reprezintă o frică puternică și nejustificată față de un anumit obiect sau față de o anumită situație. Multe persoane au reacții destul de puternice și involuntare de frică. Asta îi determină să evite anumite locuri, situații sau obiecte din viața cotidiană.  În situații extreme, persoanele pot avea un puternic atac de panică, atac ce îi poate face să se simtă ca și cum ar putea leșina, suferii un atac de cord sau chiar pierderea controlului și moartea.

Care sunt cele mai întâlnite fobii?

Fobiile se clasifică în trei categorii agorafobia( frica de spații aglomerate), fobia socială ( tulburare de anxietate socială) și fobiile specifice ( animale, insecte, înălțimi, lifturi, zboruri)

Cele mai întâlnite fobii sunt: arahnofobia (frica de păianjeni), ophidiofobia (frica de șerpi), acrofobia (frica de înălțimi), agorafobia (frica de spații aglomerate), cinofobia (frica de câini), astrafobia (frica de tunet și furtună), claustrofobia (frica de spații închise), misofobia (frica de germeni și bacterii), aerofobia (frica de zbor cu avionul) și ripofobia  (frica de găuri).

Cauza fobiilor nu este cunoscută, dar de cele mai multe ori o personă ajunge să aibă o fobie pentru că a trecut printr-o întâmplare neplăcută. De obicei, fobiile încep de la vârste fragede. De exemplu, fobiile legate de sânge, injecții sau răni  sunt mult mai întâlnite în rândul copiilor mici decât al adolesceților.

Principalul simptom al fobiei este faptul că persoana se teme puternic, mai mult decât majoritatea altor semeni de a fi într-o situație sau de a face o anumită activitate. Stresul de exemplu apare doar dacă omul în cauză se gândește la astfel de lucruri. De exemplu, stresul la copii apare prin plâns, pe când la adulți, aceștia știu că intensitatea fricii este mult mai mare decât pericolul în sine. Copii însă nu înțeleg acest lucru.

De cele mai multe or,i persoanele care au fobii se tem de mai multe lucruri în momentul în care se află în situația de care se tem. Fie se tem de faptul că o să se panicheze sau o să-și piardă controlul, fie să aibă o senzație de frică sau chiar leșin.

Intensitatea fobiei ține de distanța la care se află obiectul sau activitatea de care se teme persoana în cauză. De exemplu, unei persoane îi este mult mai frică de un șarpe aflat în apropierea sa, decât de un șarpe care se află afară pe stradă.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot