Ce sunt langustinele?
Bucătăria și gastronomia generează miliarde de dolari anual. La baza acestei industrii stau rețete simple sau rețete fabuloase. Orice bucătar se poate folosi de alimente de bază pentru a crea farfurii demne de lăudat. Și viceversa. Ingredientele scumpe nu-ți asigură un produs final de top. Printre preferatele gurmanzilor se regăsesc și fructele de mare. Ce sunt langustinele?
Ce sunt langustinele? Care este diferența dintre langustine și creveți?
Denumite și „homari norvegieni”, langustinele fac parte din categoria fructelor de mare, preferate în bucătăriile din Occident. Acestea se pot găsi în Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Adriatică, locuri în care apa este mai rece.
Din cauza faptului că sunt perisabile, se găsesc preponderent în stare congelată. Prada proaspătă se găsește rar, iar prețul este pe măsură. Este bine de luat în calcul cantitatea unui kilogram de langustine pentru o porție. După ce sunt decorticate, cantitatea de carne cu care rămânem după ce achiziționăm un kilogram de langustine este de aproximativ 500 grame. Se găsesc cu preponderență în Spania, Italia, Marea Britanie, Franța sau țările nordice. În Marea Britanie, prețul unui kilogram de langustine congelate poate depăși 20 de lire sterline.
Acestea se gătesc de regulă într-un timp foarte redus. Pentru a le prăji este nevoie de maximum 5 minute și în medie 4 minute dacă sunt făcute pe grătar.
De obicei, langustinele tind să fie confundați cu creveții, frații lor mai mici și mai ieftini. Este bine să cunoaștem diferența dintre specii pentru a nu ne lăsa păcăliți în supermarketuri când vedem un preț bun:
- Langustinele au clești, spre deosebire de creveți care au doar mustăți;
- Are coada asemănătoare cu cea a homarului. Crevetele are coada strânsă;
- Dimensiunea langustinelor este mai mare decât a creveților tiger;
- Asemănător homarului, gustul cărnii langustinelor tinde să fie mai dulce;
- Nu își schimbă culoarea în timp ce se află la fiert.
Câte tipuri de fructe de mare există?
Fructele de mare sunt un ansamblu de animale marine de dimensiuni mici care se pot servi inclusiv crude. Se pot găsi atât în mediile cu apă sărată, cât și dulce. Datorită gustului bogat, se pot realiza numeroase feluri de mâncare care fac furori, printre care: paella, risotto, paste, colțunași, salate sau supe. Acestea se gătesc rapid, fiind nevoie să fie asezonate cu diferite condimente pentru a împinge gustul spre unic.
Din familia fructelor de mare fac parte:
- Calamari
- Caracatițe
- Crabi
- Creveți
- Homari
- Langustine
- Midii
- Scoici
- Scoici St. Jacques
- Sepii
- Stridii
Foto: Depositphotos.com