Ce sunt rapanele? Care este diferența dintre rapane și stridii? Cum arată rapanele?

de: Ana-Maria
07 09. 2020
Rapana_Black_Sea_2008_G1

În România, la Marea Neagră oamenii mănâncă o crustacee numită „rapană”, care uneori se poate traduce prin „stridie” mai ales atunci când întreabă străinii.

Ce sunt rapanele?

Rapanele sunt cochilii în formă de spirală alungite, dar care nu seamănă cu cochiliile de stridii plate și groase din Australia. Acestea sunt indigene în mările din Orientul îndepărtat, dar au fost cumva importate în Marea Neagră.

În primul rând, oamenii din jurul Mării Negre nu le-au folosit prea mult. În anul 1948, pe malul rusesc, a fost semnalat primul recif de rapane, iar 15 ani mai târziu acestea au apărut și pe litoralul românesc.

Valurile au adus cojile la țărm și acestea au fost transformate în suveniruri pentru turiști. Apoi, oamenii au început să le pescuiască și să le vândă japonezilor, care le consumau ca delicatesă. Consumul de rapane a intrat recent în dieta noastră, deși la prima vedere ar fi un obicei vechi românesc. Midiile și rapanele sunt singurele fructe de mare de pe litoralul românesc.

Unde putem mânca rapane?

În cele din urmă, în jurul sezonului estival 2000 sau 2001, restaurantele de pe malurile vestice ale Mării Negre au început să le ofere ca mâncare oaspeților lor. Totuși, se exportă mult mai mult din captură decât se consumă la nivel local.

Deoarece singurele persoane care le mănâncă par a fi japonezii și recent bulgarii și românii, acestea nu au un nume specific bucătăriei europene.

În cărțile de bucate de demult, există multe rețete și trimiteri la stridii, deși din punct de vedere biologic, este dovedit că nu au legătură cu stridiile. Spre deosebire de rapane, stridiile au o tradiție mult mai îndelungată.

Managerii inovatori ai restaurantelor care doreau să-i servească au fost nevoiți să vină cu un nume care să pară ceva elegant și ușor de identificat (stridie de mare), spre deosebire de unul care este atât obișnuit, cât și asociat cu scrumierele kitsch (rapane). La fel ca stridiile, rapanele pot fi un excelent ingredient în combinații de salate.

Maestrul de artă culinară, Nichi Mărăcine, a explicat pentru adevărul.ro, că rapanele sunt melci de mare și sunt preparate favorite ale locuitorilor din apropierea litoralului.

Foto: Wikipedia.com