Ce sunt regionalismele? Exemple de regionalisme

10.03.2022
Ce sunt regionalismele? Exemple de regionalisme

Limba unei țări se schimbă constant. De-a lungul istoriei, limba română a suferit numeroase schimbări, iar în diferite părți ale țării unii oameni folosesc anumite cuvinte pe care nu le înțelegem, deși fac referire la ceva cunoscut. Acestea sunt regionalismele.

În același mod în care oamenii din grupurile sociale tind să poarte haine similare, oamenii creează argou și cuvinte noi pentru a arăta că toți fac parte din același grup.

Ce sunt regionalismele?

Regionalismele sunt termeni lingvistici pentru cuvinte, expresii sau pronunții favorizate de vorbitorii dintr-o anumită zonă geografică.

Expresiile dialectale și regionalismele se suprapun adesea, dar termenii nu sunt identici. Dialectele tind să fie asociate cu grupuri de oameni, în timp ce regionalismele sunt asociate cu geografia. Numeroase regionalisme pot fi găsite într-un anumit dialect.

Dialectele variază în diferite regiuni geografice, cel puțin parțial, deoarece există mai puține interacțiuni între grupurile care sunt îndepărtate fizic. Un cuvânt sau o expresie nouă poate apărea într-un grup și să nu aibă șansa de a se răspândi în alte grupuri, deoarece interacțiunile sunt limitate. Atunci când grupurile de oameni nu interacționează între ele, limba lor tinde să se schimbe în moduri diferite.

Regionalismele sunt de mai multe feluri: lexicale (curechi, în graiul moldovenesc – „varză”), frazeologice (a umbla lela, în Moldova, „a umbla fără rost”), fonetice (frace în graiul bănățean a cuvântului „frate”) și gramaticale (eu lucru, în Crișana – „lucrez”).

Exemple de regionalisme în limba română

Moldova

Barabule – cartofi
Curechi – varză
Pătlăgele – roșii
Păpușoi – porumb
Chișleag – lapte acru
Harbuz – pepene
Bostan – dovleac

Ardeal

Porodici – roșii
Cucuruz – porumb
Oloi – ulei
Fărină – făină
Piparcă – ardei
Zamă – supă
corfior răntălit – conopida pane
Furchiță – furculiță
Blid – farfurie
Coșarcă – coş
Picioci – cartofi

Oltenia

cloţă – găină
o țâră – puțin
broboadă – batic pus pe cap
drâmboiat – bosumflat
cotoi – copan
lubeniță – pepene verde
macat – cuvertură de lână ţesută în război

Banat

măramă – batic
cătrânţă – şorţ
peşchir – prosop
lăvor – lighean
tablă – farfurie
părădaică – roşie
clisă – slănină
cucuruz – porumb

Foto: Depositphotos.com

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot