Ce sunt steroizii? Cum se folosesc steroizii?

de: Sorin Florea
07 10. 2021
steroizi
Ce sunt steroizii? Cum se folosesc steroizii? La ce folosesc steroizii?

Steroidul este o lipidă care se găsește atât la plante, cât și la animale și oameni. Rolul acesteia în organism este de a produce anumiți hormoni. Trebuie specificat că termenul de steroid este folosit diferit în medicină față de zona populară. În domeniul sănătății, cuvântul este folosit cu sensul de corticosteroid, aproape întotdeauna glucocorticoid, în timp ce în zona atletică, culturistă, se face referire la steroid anabolizant.

Există mai multe categorii de steroizi, după cum urmează:

  • Steroizi anabolizanți – sunt folosiți, în principal, de atleți pentru creșterea rapidă a masei musculare;
  • Corticosteroizi – aceștia influențează metabolismul și excreția electroliților;
  • Hormoni sexuali – androgeni, estrogeni și progestageni;
  • Prohormoni – aceștia sunt precursori ai hormonilor steroizi;
  • Fitosteroli – apar la plante în mod natural.

Cum se folosesc steroizii?

Steroizii anabolizanți și androgeni sunt practic copii sintetice ale testosteronului. Rolul acestora este de a crește masa musculară și capacitatea fizică a organismului. Doctorii recomandă steroizii pentru a trata anumite afecțiuni, însă sunt persoane care folosesc acești hormoni sintetici pentru a-și crește masa musculară rapid și fără efort.

În medicină, steroizii sunt folosiți în tratamentul pentru SIDA, anumite forme de cancer care duc la slăbirea organismului și a masei musculare, ajută copiii cu deficiențe de creștere și induce pubertatea acolo unde este nevoie. Totodată, steroizii  ajută la păstrarea masei musculare și a celei osoase, dar și la tratarea arsurilor grave de piele.

Steroizii pot fi administrați fie pe cale orală, fie pe cale injectabilă și ca orice medicament are și efecte secundare, printre care amintim:

  • Inhibă organismul să producă testosteron în mod natural;
  • Crește colesterolul rău și reduce cantitatea de colesterol bun;
  • Apare ginecomastia, adică mărirea în volum a sânului la bărbat;
  • Apare din abundență acneea, dar și calviția;
  • Crește nivelul de agresivitate al bărbatului;
  • Duce la mărirea prostatei și apar afecțiuni ale rinichilor;
  • Afecțiuni hepatice, sterilitate și multe altele.

O persoană care ia steroizi anabolizanți își poate crește masa musculară cu 10 kg într-o singură lună și poate arăta ca o persoană care a făcut efort la sală timp de 6 ani.

La toate nivelurile se poate vorbi de un risc. începând cu cel cardiovascular, unde riscul este cel mai mare, abuzul de steroizi anabolizanţi poate conduce la hipertensiune arterială, la oprirea muşciului inimii, la riscul crescut de infarct de miocard. Faptul că se secretă testosteron conduce în timp la scăderea producţiei de spermatozoizi, scade fertilitatea, se ajunge la probleme de potenţă, a mărturisit pentru digi24.ro dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

La noi în țară, vânzarea sau cumpărarea de steroizi anabolizanți este interzisă prin lege, însă cu toate acestea datele oficiale arată că între 15% și 25 % dintre persoanele care merg la sala de fitness experimentează astfel de substanțe. Potrivit legii în vigoare, cei care recomandă, vând sau folosesc steroizi anabolizanți pot face închisoare între 1 și 5 ani și pot primi o amendă de până la 15.000 de lei.

Foto: unsplash.com